Recsket kereste fel a Refi


2020. október 14-én a Rákóczi Szövetség támogatásával a Mátrában járt a Refi két osztálya. A Kékestető mellett Recsket keresték fel.

Ahogy Köteles Zoltán tanár úrtól megtudtuk: kellemetlen időben, de lelkes hangulatban látogatott el a Szegedi Kis István Református Gimnázium 10. B és 11. B osztálya a Mátrába. A 35 fős csoport először a Kékes-tetőn levő tv-tornyot kereste fel, majd ellátogattak a Recski Nemzeti Történelmi Emlékhelyre. A területen az 1950-es évek elején, a Rákosi-korszakban munkatábor volt, ahol sok száz politikai fogoly sínylődött. A két órás program lekötötte a gyerekeket, sok érdekességet tudtak meg.

A Mátra hegység e térségében, közel Recsk községhez, a Magyar Államvédelmi Hatóság (ÁVÓ) 1950 nyarán minden törvényes felhatalmazás nélkül a szovjet gulág-táborok mintájára büntető jellegű kényszermunkatábort létesített. A mintegy1500 kényszermunkás a magyar társadalom minden rétegét képviselte. Volt közöttük munkás, értelmiségi dolgozó, a hadsereg tagja, korábbi földbirtokos, politikus. Közülük senkit sem állítottak bíróság elé, el nem ítélték őket. A politikai okokból fogva tartott kényszermunkások maguk építették fel a kényszermunkatábort, kerítették be magukat többszörös szögesdrót kerítéssel. A kerítésén belüli erdő fáiból építették meg primitív barakkjaikat, a tábort körülvevő őrtornyokat. Az andezitbányában primitív kézi szerszámokkal sziklát fejtettek, követ törtek az útépítésekhez. Naponta 12- 14 órát dolgoztak, nem több mint 1000 kalóriányi élelemmel. Szinte valamennyien éheztek, minden szájba vehetőt, amit az erdőben találtak, megettek: gombát, zöldhajtásokat, gyökereket, bogyókat, sőt gyíkot és csigát is.

Legtöbbjük eredeti testsúlya mintegy negyven százalékkal csökkent fogságuk ideje alatt. Az elégtelen táplálkozás nyomán sokuknak kihullottak a fogai. Az orvosi ellátás elégtelen volt, gyógyszerhez alig jutottak. Számosan éhen haltak, az andezitbányában balesetben vesztették életüket, s volt, akit az őrök agyonlőttek. Senki sem tudja pontosan, hogy a halottakat hol temették el. A tábort három esztendeig tartó fennállása alatt hermetikusan elzárták a külvilágtól. A csoport ebéd után a helyi bányászati múzeumot és az ott látható kiállítást tekintette meg.

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!