Itt vannak az emberes hónapok!


Cikksorozatunkban a Kettős-Köröst természetvilágát követjük végig – horgász szempontból - hónapról hónapra. Sorozatunk szerzője Szabószomszéd Sándor és Lukács Zoltán (fotó) Az idő és a folyó változatos, késő őszi arculatot mutat, a víz lehűlt, az idő esősebbre, hidegebbre változott.

 

Elkezdődik a rabló halak horgászata.

Bár még a békés halakat is lehet fogni, sőt még egy-két harcsa is rajta veszít a horgászok készségén, de most jött el az idő, a csuka, süllő, balin, domolykó, sügérek horgászatára.

 

Ezek közül célzottan nagyon sokan a csukára horgásznak. Vegyük most górcső alá ezt a krokodil pofájú falánk halunkat! Álló és folyó vizekben, kubik gödrökben is megtalálható. Horgászhatunk rá pergetve, letett botos fenekező és úszós módszerrel.

 

Az úszós peca lehet lesúlyozott, vagy úsztatott módszerű, amivel keressük a halat.

A csuka bármilyen vízben is van rejtőzködni, elbújni, lesből támadni szeret. De van cserkelő kereső hajlama is. Ezen szokásai miatt próbál akadók, hínárosok közelében lenni. Ezek híján medertörések és patkák környékén lapul.

 

Van időszak, mikor napközben is fogható, de javarészt a reggeli és esti fényváltás idején foghatók jól. Élő kishalas megoldással, kis kárász, bodorka, vörösszárnyú keszeg és sneci csalikkal kereshetjük.

 

Felszerelésünk legyen kemény, erős. Ezzel tudjuk jól megakasztani és kordában tartani a szabaduló művész halat! A horog pedig harapás és vágás tűrő előkével legyen kötve! Wolframm szál, vagy Fluoro Carbon zsinór.

 

Horog lehet egy, vagy háromágú is! Lényeg, hogy a kishalban ne vesszen el, mert nem akad jól

 

Ha pergetéssel keressük a csukákat, legyen a bot gerinces, a zsinór fonott, vagy Nanofil. Amiknek nincs nyúlása. Emiatt jól érződik a távolabbi kapás és a bevágás is jobban ül! De éppen ezért, az orsónk fékje is jól legyen beállítva, mert a kemény feszes felszerelésről könnyen lerázza magát a hal. Az előke Fluoro Carbon harapás és surlódás álló legyen. Ezzel akadók, kövek közül is biztonsággal vesszük ki a halakat. Van amikor nem elharapja a csuka a zsinórt, hanem bukfenc és menekülés, fejrázás közben a kopoltyú fedél mögé megy a zsinór és az éles fedőlemez vágja el a zsineget! A csalikat a víznek megfelelően kell kiválasztani.

 

Tiszta vízben a fémvillantók, támolygók, mattak legyenek.

 

Tört vízben csillogó, fényes. A gumihalak, Woblerek tiszta vízben eredeti kishal színű legyen. Tört piszkos vízben, élénk, sárga, narancssárga, zöld és piros legyen! Ezek hamarabb kapásra ingerlik a csukákat.

Ha megfogtuk, a halat, minél kíméletesebben távolítsuk el a csalit a szájából, torkából. Használjunk szájfeszítőt és horog kiszedőt! Ruházatunk legyen réteges és eső álló ezekben az esős időszakban!

Jó pecázást kívánok!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!