Pozitív a negatívban


Pozitív a negatívban – avagy hogyan dolgozzunk a járvány idején?

Manapság sokszor hangzik el a pozitív vagy negatív kifejezés több megközelítésből is.

Pozitív az, ha negatívak vagyunk a COVID-19 teszt alapján, negatív, ha ilyen szempontból pozitívak.

Jobbára negatívnak ítéljük a jelenlegi társadalmi-gazdasági helyzetet, mert sajnos sok a pozitív (járványügyi szempontból).

Hogyan dolgozzunk, végezzük a mindennapi munkánkat a pozitív-negatív értékválságban?

Okoz-e egyáltalán válságot a járványügyi helyzet a munkánkban? Hogyan vagyunk képesek ezzel megküzdeni, és gondozni a rászorulókat? Milyen belső gátakat szab a jelenlegi helyzet bennünk, és hogyan tudjuk ezeket széttörni?

A MPE OCM Segítő Szolgálata napi szinten megközelítőleg tízezer embert ér el szociális alapszolgáltatásokkal. Év elejétől fogva nagy figyelmet fordítunk a védőeszközök, fertőtlenítőszerek beszerzésére, folyamatos pótlására, ezzel elősegítve ellátottaink, dolgozóink védelmét.

Azt tapasztaltuk, hogy a tavaszi első ijedtség okozta pánik az ellátások igénybevételét visszafogta, de fokozatosan újra elindult a házi segítségnyújtás és szociális étkeztetés igénylése. Sok esetben egyedül a gondozóink voltak azok, akik az idős, rászoruló személyekkel napi kapcsolatot tartottak. Áldozatos munkájuknak, erőn feletti teljesítésüknek köszönhetően senki nem marad ellátatlanul ellátási területünkön.

Dolgozóink, mi magunk is tartunk/tartottunk a járvány okozta fertőződéstől, a munkavállalók lebetegedésétől, és folyamatosan féltjük a ránk bízottakat is.

Ez a félelem, aggodalom a bizonytalan jövőtől, a kiszámíthatatlanságtól érezhető számunkra is. Nehéz tervezni, nehéz kivitelezni, ez sokszor gátakat szab nekünk. Mondhatnánk: ez bizony negatív.

Felfedezhetünk-e mégis a jelen helyzetben valami pozitívat? Találhatunk-e reménységet a reménytelenségben?

A nehéz helyzetek megoldása kihívást jelent, ez sokszor stresszt okoz, de látnunk kell, hogy a stressz nem minden esetben negatív. Ez a stressz elindít minket, ez a stressz rugalmasságra késztet, ez a stressz új megoldásokat, megküzdési stratégiákat követel. Mindannyiunktól.

Törékenységünk törhetetlenséggé válik, így alakul át a negatív pozitívvá, így kapunk ajándékot a nehézségben, erőt az erőtlenségben.

Ne feledjük hát, hogy a negatív sokszor pozitív!

„Sok baj éri az igazat, de valamennyiből kimenti az ÚR.” (Zsoltárok 34,20)

Gáspár Györgyi

szociális menedzser-igazgató


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!