Hamarosan kezdődnek az útaszfaltozások


Mint arról ősszel beszámoltunk, a Belügyminisztérium a települési önkormányzati feladatokra 181 millió forint támogatást nyújtott a városnak. Ebből 120 millió forintot a település számos körzetét érintő utcáinak aszfaltozására fordítanak, 61 millió forintból pedig középületek felújítását valósítják meg.

Mindemellett egy másik pályázati forrásból, teljes hosszában megújul a belváros egyik legfrekventáltabb utcája, a Karacs Teréz utca útburkolata és járdája, melyre közel 40 millió forint támogatást nyert Békés Város Önkormányzata.

A fejlesztésekért és beruházásokért felelős alpolgármester, Polgár Zoltán tájékoztatása szerint idén tavasszal megkezdődhetnek - a FIDESZ-KDNP képviselői által már a választások idején is ígért - várva várt útalap aszfaltozási munkák, ugyanis a tervek szerint jó néhány utcát, összesen 15 171 négyzetmétert látnak el új útburkolattal a Belügyminisztérium által folyósított támogatásból. 120 millió forint ráfordítással új aszfaltburkolat kerül a már meglévő útalapokra. A tartalék utcák aszfaltozása a tervezés során pontosított felületek mennyiségének függvényében történhet meg. A tervezet szerinti utcák: Kökény utca, Váradi utca, Rózsa utca, Kurta utca, Mónus Illés utca, Kölcsey utca, Jámbor utca, Gorkij (Fonó) utca, Szív utca (alaperősítéssel). Tartalék utcák: Lapos utca javítása, Lenkey utca (alaperősítéssel), Kereszt utca (alaperősítéssel), Kispince utca (szeszfőzde környéke).

A Belügyminisztériumi támogatásból 61 millió forintot pedig a Békési Galéria és a Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum homlokzatának felújítására, a Városháza tetőszerkezetének javítására és a Petőfi u. 4. szám alatti épület homlokzatának felújítására fognak fordítani. Ezeken az épületeken már régóta esedékes ezen munkálatok elvégzése.

Az Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására benyújtott pályázaton – a miniszteri döntés alapján – Békés megye 16 települése között városunk is nyert 39,6 millió forintot. A belváros szívében lévő Karacs Teréz utca átmenő forgalma az elmúlt évtizedek alatt jelentősen megrongálta az út burkolatát. Most lehetőség nyílik a járda és a teljes útfelület cseréjére. Így összességében Békés Város Önkormányzata 160 millió forintot fogunk fordítani utak aszfaltozására idén tavasszal – összegezte Polgár Zoltán alpolgármester.

 

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!