„Együtt a korai iskolaelhagyás ellen” címet nyerte el a Reményhír Intézmény


Iskolánk az elmúlt 4 évben az „EFOP-3.1.5-16-2016-00001 „A tanulói lemorzsolódással veszélyeztetett intézmények támogatása” című kiemelt projektben együttműködő partnere volt az Oktatási Hivatalnak. A bevont 300 oktatási intézmény közül 20 iskola részesült - köztük a Reményhír Intézmény - az „Együtt a korai iskolaelhagyás ellen” cím odaítélésében.

A projekt befejeződésével 2021. március 16-án Merklné Kálvin Mária a Pedagógiai-Szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának főosztályvezetője adta át intézményünk vezetőjének a díjat, a pandémiás helyzetre való tekintettel, online konferencia keretében. 

„…Figyelemmel kísérve munkájukat azt láttuk, hogy Intézményfejlesztési és Hálózati munkacsoportjuk tevékenysége sikeresen beágyazódott a nevelőtestület működösébe, a különböző programokban és azok leírásában rendre megjelentek a pozitív nevelői attitűdök és a korai iskolaelhagyás mérséklése területén is sikereket értek el. Önálló, újszerű kezdeményezések, komplex megoldások jelennek meg a működésükben, továbbá kiemelkedően sokat tesznek az iskolai lemorzsolódás megelőzéséért a veszélyeztetett tanulók számának csökkentése érdekében. Az intézmény munkája példaértékű, minta lehet a hasonló nehézséggel küzdő iskoláknak. …

A program keretében intézményünkben komplex intézményfejlesztést végeztünk, pedagógusaink módszertani megújulása megtörtént a Komplex Alapprogram megismerésével, intézményi szintű bevezetésével. Törekedünk a tanulóbarát oktatási környezet kialakítására, elsősorban a kooperatív, differenciált tanulásszervezéshez szükséges feltételek megteremtésére, a fejlesztést elősegítő eszközök (pl. társasjátékok, logikai, készségfejlesztő játékok, tanulói tabletek) beszerzésére.

Munkánk eredménye több ponton is mérhetővé vált: a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók aránya csökkent, a magatartási problémák enyhültek, az órák változatosabbá, játékosabbá váltak, a tanulók értékelése, önértékelése pozitív irányban változott. Pályaválasztásuk tudatosabbá vált. A szülőkkel sikerült szorosabb kapcsolatot kialakítani, ami közös munkánkat a későbbiekben is erősíteni tudja.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!