Kávé előtt és utána!


Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

Világszerte a lakosság közel 80 százaléka napi rendszerességgel fogyasztja valamilyen formában a koffeint - kávé, tea, csokoládé, energiaital formájában.

 

Mit kell tudni a koffeinről?

 

Serkenti a szívműködést, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást, fokozza az anyagcserét.

Vízhajtó tulajdonsága a veseereket tágító, valamint a visszaszívódását gátló hatásának köszönhető.

Fokozza a gyomornedv elválasztását, továbbá az agykéregre gyakorolt hatása következtében javítja a gondolkodást, a szellemi funkciókat, a képzettársítást.

 

Miután elkortyoltuk kedvenc kávénkat vagy teánkat a koffein gyorsan, pár perc alatt felszívódik a szervezetünkben. Az élénkítő hatást 15-30 perccel később már érezzük, mely néhány óráig tart.

Egészséges felnőttekben az átlagosan 4 óra alatt csökken felére a vérben a koffein mennyiség.

 

Érdekességek a koffeinről:

 

• A kávébab pörkölésekor a koffeintartalom csökken, mert a hő hatására bomlik a molekula, így az intenzíven pörkölt, markáns ízű és emiatt erősnek érzékelt kávé élénkítő hatása mérsékeltebb.

• A teában a koffein csersavhoz kötött formában van jelen, ez felelős a tea szelídebb élénkítő hatásáért.

• A koffein gyógyszerként is igen elterjedt, egyebek között alkoholmérgezés és kimerültség kezelésére alkalmazzák, illetve ismert élénkítőszer.

 

FONTOS!

Az ezen az oldalon található információk önmagukban nem alkalmasak arra, hogy a betegek, páciensek, saját diagnózist állítsanak fel, vagy az itt talált információkat bármilyen egyéb módon önmaguk gyógyítására használják.

Az oldal üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal az itt megosztott tartalmak felhasználásából eredő egészségügyi problémákért.

Panaszaikkal minden esetben keressék fel háziorvosukat vagy a megfelelő szakrendelést!

 

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

Kristály Patika

Levendula Patika

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!