Katona Gyula esperes, református lelkipásztor húsvéti gondolatai.


„Mit keresitek a holtak között az élőt? Nincs itt, hanem feltámadt!” (Lukács ev. 24,5-6.)

Húsvét a keresztyén világ legnagyobb ünnepe, amihez számos kedves, vidám népi hagyomány is társul. De talán a legfontosabb része ennek az ünnepnek, amit szinte mindenki gyermeksége óta átélt, az a családok, közösségek találkozása. Az idén már másodszor ebben szenvedjük el a legnagyobb hiányt, hiszen ahogyan tavaly húsvétkor, úgy az idén is a járványügyi helyzet miatt az egymástól való elzártságot kell átélnünk, megtapasztalnunk. Tele van a szívünk félelemmel, bizonytalansággal, a kialakult helyzet miatt érzett reménytelenséggel, ahogyan az első húsvétkor tele volt a szíve Jézus tanítványainak is ezekkel az érzésekkel. Számukra egy világ dőlt össze Jézus nagypénteki halálával, s valami hasonlót érzünk mi is, hiszen évszázados keretek, szokások változtak meg egyik napról a másikra.

Húsvét örök üzenete azonban éppen arról szól, hogy Akiről mindenki azt hitte, hogy meghalt, él! Feltámadt a halálból, s feltámadásával Benne az új, a megújult élet örök lehetősége adatik számunkra. A Feltámadott Krisztusban hinni azt jelenti: van továbblépés a legreménytelenebb élethelyzetekből is. Ami ma csüggedésre és reménytelenségre adhat okot, azon Vele és Általa túl lehet lépni! S ebben Ő maga segít, amikor húsvétkor felkeresi az összetört szívű tanítványokat, hogy felnyissa szemüket az igazi látásra, megnyissa értelmüket, hogy megértsék az Írásokat, s ezáltal megújítsa életüket.

Ezt élhetjük át mi magunk is ebben a válságos időszakban, ha engedjük, hogy a minket is kereső Úr elvégezze mindezt rajtunk és bennünk!

Áldott Húsvétot kívánok!

Katona Gyula református lelkipásztor


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!