Békés Retro - Lakásépítési program Békésen!


Megjelent: 1971 Március 4. ( Csütörtök ) 09:45
Módosítva: 2021 Április 14. ( Szerda ) 12:38
Ebben az évben 34 lakás épül állami beruházásból Békésen. A Fáy utcában 4 és 5 szintes épületeket terveznek.

Itt kap helyet egy presszó, s az élelmiszerbolt is. Tíz lakás építkezéséhez a rendőrség, a tanács, s más állama szervek is betársultak.

 

Áprilisban kezdik az építkezést a Széchenyi téren. A többszintes épülettömbben 18 lakás, a földszinten pedig a megyei élelmiszer-kiskereskedelmi vállalat áruháza lesz. Az év második félében a piactéren is megkezdik a munkát Itt egy 24 lakásos épülettömb épül majd, a földszinten pedig a GELKA, az építőipari ktsz, s a vegyesipari ktsz üzlethelyiségei lesznek.

 

Ugyancsak a Széchenyi téren 1972-ben látnak hozzá a 32 lakás és az Univerzál modem áruházának építéséhez.

 

Az utóbbi öt-hat évben egyre nagyobb az érdeklődés az OTP- társasházak iránt A III. ötéves tervben 146 OTP-lakást adtak áit, a Petőfi utcában. A IV. ötéves tervben tovább bővítik az

OTP lakásépítési programot a Békési Építőipari Ktsz, a községi tanács és az OTP megyei igazgatósága megállapodást kötött 220 OTP-lakás építésére.

 

A társasházak felépítésének költsége megközelíti a 100 millió forintot. A szanálás összege is jelentős. Annak ellenére, hogy a legtöbb kisajátításra kerülő épület állami tulajdonban van, bérlőit a tanácsnak kell kártalanítania. A felmérés szerint ez az összeg ötmillió forint körül; mozog.

 

Egy évvel korábban a belvízkárok miatt 350 új lakás építése és 300 lakás helyreállítása vált szükségessé. Az anyaghiány viszont nagymértékben akadályozta a munkákat. A téglahiány közel hárommillió volt. Az 1971. év első negyedében a békési TÜ-ZÉP-telep csupán egymillió téglát kapott. Az építőipari ktsz naponta 50 ezer téglát használ fél. A békési téglagyár napi termelése viszont csupán 35 ezer darab.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!