23 éve kerítették be madzaggal Békést.


1998. április 15-én – az újbóli várossá nyilvánítás 25. évfordulóján Barta István Zoltán vállalkozó szervezésében 4-5 kilométer madzaggal kerítették körbe a várost.

Az akkori ünnepségsorozat keretében testvérvárosunkból Békésre látogatott Gyergyószentmiklós polgármestere, Pál Árpád, 673 névvel emléktáblát avattak a II. világháborús emlékműnél, kiállítás nyílt a kápolnateremben helyi alkotók műveiből, majd ünnepi testületi ülés keretében Pataki István polgármester díszpolgári címet adományozott Makoviczki János egykori tanácselnöknek, Dr Soós Sándornak és Vámos Lászlónak, aki hét éven át volt tanácselnök-helyettes.

 

Békés városért díjat kapott Bozay Attila zeneszerző, Laborczy Aladár pedagógus, Minya Gábor kőfaragó mester és Dr Vladár János főorvos.

 

Barta István Zoltánnal az 1998-as hír kapcsán beszélgettünk:

 

-        Akkor is és most is az összefogásról szólt a madzag, a közösségről, amely itt él és dolgozik. Azóta összegyűjtöttünk 2015-ben egy újabb hatalmas gombolyagot, amely aztán regénybe illő kalandos utat járt be, de sikerült ismét összehoznia az embereket, szép számmal békési elszármazottakat is. Ami öröm számomra, hogy a Madzagfalvi Napokkal, a Madzagfalvi Véradással sikerült olyan közösségi programokat indítani, amelyek előtt még sok jövő áll.

Fotó: Lehoczky Péter

Forrás: Arcanum, Békés Megyei Hírlap, MTI, 

 

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!