info@bekesmatrix.hu +36 (20) 9 351 683 bekesmatrix

Halas ételek receptekkel Szabó Szomszéd konyhájából! 2.


Hogyan készítsünk szálkás keszegből ehető finom falatokat?

Ebben a receptben két fajta keszeget  említek.

A karika keszeget és a küszt vagy jobban ismert nevén,a snecit.

Sokan nem is gondolnák, hogy a küszt, amit javarészt csalizni használnak a horgászok, milyen jól el lehet készíteni!

Hozzá valók ízlés szerint:
- Hal.
- Só.
- Bors.
- Olaj,vagy zsír.
- Fokhagyma.
- Kukoricaliszt.
- Paradicsom.
- Paprika/zöld,tv./
- Piros őrölt csemege,vagy csípős paprika.

A sütéshez magasabb falú edény, làbas ,bogrács palacsinta sütő szükséges.
Az ételeket lehet friss halból, de lehet fagyasztottból is készíteni.

A kiolvadt, vagy megtisztított halakat szárazra töröljük.
A karika keszegeket beirdaljuk, olyan módon hogy magunk előtt keresztben oldalára fektetjük a halat és a hátától a hasa irányában bevágjuk,míg halljuk ,hogy ropognak a szálkák.


De vigyázni! Csak a gerincig vágjunk, mert akkor feldaraboljuk a halat.

Ezt a műveletet végezzük 2-3mm sűrűn, a fejétől a farkáig, vagy fordítva.
A snecinél ezt nem kell elvégezni, mert az így is ropira sül!
Csak ki kell belezni és a pikkejeket kézzel lehúzni.

Amikor az irdalással végeztünk, besózzuk a haldarabokat.
Bő egy órát hagyjuk állni a halakat a sóban, majd borssal ízlés szerint szórjuk meg és forgassuk meg kukoricalisztben.

 

Lehet használni kukoricadarát is, de aki nem szereti, hogy azzal még ropogósabb, akkor a lisztet használjuk.

Én azért maradtam a kukoricalisztnél és nem a fehér lisztet használom,mert nem ég és keseredik meg sütés közben, mint a fehér liszt!


Miután kukoricalisztbe megforgattam a halakat, a zsiradékot felmelegítem. Akkor jó sütésre a zsiradék, mikor belepergetünk egy kis liszt darabot az olajba és az el kezd sisteregni!


Ekkor kezdjük el a sütést!

Fontos!

Ha ropogós halat szeretnénk készíteni,akkor olyan helyen kell azt végezni ,ahol nem gond a sercegő,köpködő hal elkészítése.

A sütnivaló halat nem szabad lefedni, betakarni, mert a víz nem tud el párologni!! Így csak puhulna,de ropogós sosem lesz a hal, csak szétesik és megég!

A másik fontos dolog!

Amikor a zsiradékba tesszük a halat hagyjuk, ne piszkáljuk!

Szépen kezd sisteregni, sercegni, ahogy távozik a nedvesség és sül.

Amikor ez a hang kezd csendesedni el telik 3-4 perc és érezzük, hogy ha megmozdítjuk a halat, akkor szépen, egyben mozog,mint egy fadarab, akkor megfordíthatjuk!

 

Az alulról felülre került hal színe, ha őzbarna színű, akkor elégedettek lehetünk.

Még egy fontos dolog!

Csak annyi halat tegyünk az edénybe, hogy a folyamatos hőt tudjuk biztosítani,az egyenletes sütéshez!

Mikor jónak ítéljük a sült hal állapotát, akkor papírtörlővel bélelt tálba, tányérra szedjük.

 

Ilyenkor még melegen meg dörzsölhetjük fokhagymával és megszórhatjuk piros paprikával. Ezek mind ízben, mind látványban emelik az elkészült étel minőségét!

Utána tálaljuk, díszítjük paprikával, új hagymával, paradicsommal,citrommal

Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!