HATÁRJÁRÁS


Forrás: Virág István Emlékoldal
Helyszin: Békés
Megjelent: 2021 Június 6. ( Vasárnap ) 08:36
Módosítva: 2021 Június 7. ( Hétfő ) 13:20
Békési Kisgazdakör Egyesület egyik kiemelkedő rendezvénye a Határjárás, amelynek során lovas fogatokkal járják be a külterületünk egy részét és Isten áldását kérik a termények betakarítására. Terveik között szerepel, hogy a felnövekvő ifjúság bevonásával tartsák meg a bejárásunkat, ezáltal biztosítható az a folyamat megismerése, melynek során a mindennapi kenyerünk az asztalra kerül.

Határbejáráson az egyesületi tagokon kívül részt vett Dankó Béla országgyűlési képviselő, Kálmán Tibor Békés város polgármestere, a Gál Ferenc Egyetem Békési Szakképző Iskolájának diákjai és a német nemzetiségi önkormányzat tagjai.

Az első állomáshely Soványhát, a volt vasúti őrház mögötti terület volt. Hégely László agrárszakember ismertette a terület történetét és a Határjárás jelentőségét a hagyománymegőrzés szempontjából. A soványháti rendezvényrészen Molnár Máté református lelkész Isten áldását kérte a termények betakarítására és a Határjárás résztvevőire.

Második állomáshely a Jantyik kápolna volt, ahol a hagyományoknak megfelelően megvendégelték a résztvevőket. Itt bekapcsolódott be a rendezvénybe Szegfű Gábor, Murony polgármestere és Oláh Lajos a Murony Kisgazdakör elnöke. Ágoston atya, dr. Anayo Eriobu Augustus plébános szintén áldást kért a földekre, a gazdák munkájára.

Határjárás a Békési Polgárőrség KHSZ tagjai biztosították.

 

Tételek: 1 - 20 / 109 (6 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!