info@bekesmatrix.hu +36 (20) 9 351 683 bekesmatrix

Óvodatörténeti séta a békési óvodák munkatársaival


2021. június 18-án a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület városnéző sétára indult a békési óvodák munkatársaival, dr. Fábián Judit titkár vezetésével. A séta során megtekintettük a gróf Széchenyi István tér nevezetességeit, épített környezetének jelentős elemeit, mint pl. a római-katolikus és a református templomokat, I. és II. világháborús emlékműveket. A résztvevők megismerkedhettek a városunk történetével, kialakulásával, sajátosságaival.

A városnéző séta a Petőfi Sándor utca 7. sz. alatti épület megtekintésével fejeződött be, amely épületben alakította meg a község 1842-ben a település első óvodáját.

1842-ben Elekes András és Hajnal Ábel lelkészek, valamint Baky Lajos községi jegyző kezdeményezésére nyílt meg az első óvoda, amely a köztudatban Petőfi utcai vagy malomvégesi óvoda néven vált ismertté. Az óvoda első óvói férfiak voltak, első vezetője Csató József volt, aki Dapsy Gézával együtt nevelte a kisdedeket. Ez az óvoda alapítványi óvoda volt, melyet később a református egyház vett át 1864-ben, egészen 1875-ig református fenntartásban működött.

Az óvoda épülete műemlék jellegű. 1992-ben az alapítás 150. évfordulója emlékére a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület emléktáblával jelölte meg az első óvoda helyét, amely kapcsán a Jantyik Mátyás Múzeum kiadásában megjelent Kirner Bertalan kisdedkori emlékeit megörökítő kiadvány a Békési dedósok (1887-1890) címmel.

Fotók: Gazsó János.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!