Felújítják a Jámbor utcai hidat


Négy-öt munkanapon keresztül folyik a Jámbor utcai híd korlátjának megerősítése, amely az elmúlt hatvan évben jelentősen korrodálódott, így a korlát veszélyessé vált – tudtuk meg Mucsi Andrástól, Ibrány önkormányzati képviselőjétől.

A felújításra azért került sor, mert a híd korlátjának tartószerkezetei elrozsdásodtak. A képviselő elmondta, hogy áprilisban teljes festést akart szervezni a hídhoz, hogy megóvják a híd szerkezetét a további rozsdásodástól, de amikor a csiszolás során átnézték a korlátok tartószerkezetét, kiderült, hogy a talpazat erősen korrodálódott, így szakembereket kellett hívni.

Ők javaslatot tettek a teljes felújításra, ami azt jelenti, hogy mind a 18 tartószerkezetet a járószint felett 20 cm-re elfűrészelik, újra cserélik, majd a teljes korlátvas-szerkezet védőfestést kap.

A vasszerkezet egyébként masszív, azt nem kell cserélni, de a rögzítést igen. Mucsi András, Ibrány képviselője beszámolt arról is, hogy a híddal kapcsolatos fejlesztés több éves folyamat: öt éve elkészült a híd két oldalán a kerékpárút kiszélesítése, 2019-ben leaszfaltozta az önkormányzat a Jámbor és a Szőlő utca egy szakaszát, így a Kispince és a Szőlő utca között zavartalan a forgalom.

Idén nyáron aszfalt kerül a Jámbor utca másik szakaszára is. Az Élővíz-csatornán a 19. században készült el a fahíd, hiszen az egykori Décseri-kertben sok embernek volt telke, az odajutást könnyítette meg a híd.

A hidat a Kispince utcán lakó Kormos Béla után Kormos-hídnak is nevezik az idősebbek. Ezt 1960-ban masszív vasbeton híd váltotta fel, ami gyalogos és kerékpáros forgalmat bonyolít le, bár gépkocsit is elbír a szerkezet.

A híd korlátja mostanra rongálódott meg olyan mértékben, hogy szükséges a beavatkozás, amit a képviselő kérése alapján az önkormányzat a BKSZ Kft-vel végeztet el. Mucsi András képviselő az arra közlekedők türelmét és megértését kéri a munkálatok ideje alatt.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!