III. Aratóünnep


Harmadik alkalommal rendezte meg az aratóünnepet szombaton a Békési Kisgazdakör.

Tarkovács István a Kisgazdakör elnök elmondta.

- A mai napi eseménnyel tisztelegnek elődeik előtt, akik nehéz és fáradtságos munkával teremtették elő a mindennapi betevő falatot.

A napi programban a kisgazdakör székházában bemutatták a hagyományos eszközöket, amivel egykoron őseink dolgoztak. A látogatók megismerhették a kaszakalapálás- és fenés műveletét, valamint láthatták, hogy régen hogyan készítették hagyományos kovászos módszerrel dagasztott kenyeret, amit délutánra kisütöttek. Egésznapos ” kötény” bemutatóval kedveskedtek a női látogatóknak. Délben ”kaszás levessel” vendégelték meg a látogatókat.

Délután, a 2002-ben rendezett II. Aratónap pillanatait láthatták, melyet egy régi VHS kazetta őriz. A nosztalgia vetítés után az „aratási menet” a polgármesteri hivatalhoz vonult, ahol Tarkovács István aratókoszorút adott át Kálmán Tibor polgármesternek, aki kis megvendégeléssel köszönte meg a régi hagyomány felelevenítését.

Kisgazdakör székházában folytatódott a napi program, ahol több évtizedes áldozatos munkájáért Pataki Lászlóné és Balog András vehetett át elismerést. A szervezet rengeteg segítségéért tiszteletbeli tag címet adományozott Gyarmati Sándornak, a Békési Polgárőrség elnökének. Az est folyamán Kálmán Tibor polgármester ismét átadta a Civilek a Városért kitüntetést a Békési Kisgazdakörnek. Tavaly erre a pandémia miatt csak nagyon szűk körben volt lehetőség.

Születésnapján köszöntötték a kisgazdakör örök-ifjú tagját, Hégely Lászlót, Lacit bácsit és a nemrég házasságot kötött Okányi Mihályt és Okányi-Szántó Kittit.

Belencéres néptáncegyüttes bemutatója után Molnár Máté református lelkész áldotta és szegte meg az idei friss őrlésű búzából készült kenyeret. Körös Citerazenekar fellépése után Víg Elek és Bondár Gábor szolgáltatott zenét az aratóünnepi vacsora résztvevőinek.

 

 

Tételek: 1 - 20 / 429 (22 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!