Több mint 120 cigánycsaládnál tartottak antropológiai kutatást Békésen.


Megjelent: 2021 Szeptember 1. ( Szerda ) 15:53
Módosítva: 2021 Szeptember 2. ( Csütörtök ) 12:57
Augusztus 28-án szombaton érkezett Békésre a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Antropológiai és Filozófiai Tudományok Intézete Kulturális Antropológiai szak vezetői és hallgatói csoportja.

Vezetőjük dr. Kotics József intézetigazgató, mellette Gulyás Klára intézeti asszisztens egyetemi oktató és 6 egyetemi hallgató.

 

Szeptember 1-ig csoportos terepgyakorlat keretében végezték a gyakorlati munkát és kipróbálják azokat a kutatási módszereket, amelyeket elméletben már megtanultak. 

Békésen az úgynevezett „Párizs telep” komplex szükséglet igény és állapotfelmérését végezték a kutatók. A telepen, minden háztartásba eljutottak, így a teljes terepre vonatkozóan  nyertek adatokat.

Azért választották Békés települést, mert a kutatási érdeklődés hangsúlyosan a Roma Magyar együttélés és felzárkózás politika. Ennek kapcsán személyes a kapcsolat Surman Lászlóval a Cigány Módszertani és Kutató Központ Igazgatójával.

dr. Kotics József a kutatás kapcsán elmondta, hogy izgalmas kutatási terület az új egyházi közösségeknek a roma/cigány integrációban betöltött szerepe. 

A megtérés történetekből látható, hogy a megtért személy élethelyzete pozitív irányba változott. Ezen a ponton is fontos a szerepe a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziónak.

A most Békésen feltárt adatok alapján is jól látható, hogy a megtért cigány/roma személyeknek jelentősen nőnek az integrációs esélyei. Párizs telepe szegregátum, zárt etnikai lakóhely. Kapcsolati viszonyaiban azonban nyitott. A cigányok által lakott telep nem szűkíti be a kapcsolati hálóját. Vegyesek a gyülekezetek.  Nem élnek mélyszegénységben. Sok a vegyes házasság.

A megkérdezettek a legnagyobb nehézséget az iskolai szegregációban, és a bizonytalan munkavállalásban látják. Sok a hitellel terhelt ingatlan is. 

Előkészítés alatt áll a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi kara valamint a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió Cigány Módszertani Kutatóközpont között egy együttműködési megállapodás a terepgyakorlatok keretében kutatás végzésére. A kutatások eredményeit tanulmányban foglalják össze, melyet hasznosít az OCM. 

Több magyarországi pünkösdi közösségben is végeznek hasonló kutatásokat. 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!