A Nyári mámor lett Békés új tortája!


Készítője és a verseny győztese Kertészné Kozma Enikő

 

Egy éven keresztül Kertészné Kozma Enikő „Nyári mámor” fantázianevű tortája viseli a Békés Tortája címet. A nyertes torta fehér csokis, málnás és kókuszos ízekkel készült.

Szeptember 9-én hirdetett győztest a békési cukrászmesterekből álló szakmai zsűri az idén második alkalommal meghirdetett Békés Tortája tortakészítő versenyen. A Békési Polgármesteri Hivatal által megszervezett és lebonyolított verseny nagy népszerűségnek örvend.

A Békési Járás településein élők körében 2020-ban került először megrendezésre a Békés Tortája tortakészítő verseny. A versenyre bárki nevezhetett kortól, nemtől függetlenül, ha érez magában kedvet és affinitást a tortakészítéshez.

A Békési Polgármesteri Hivatal égisze alatt megvalósított megmérettetésre idén 15 nevezés érkezett a járás településeiről, köztük Békésről, Muronyból és Köröstarcsáról – összegezte Polgár Zoltán, Békés város alpolgármestere. A versenyzők igazán komolyan vették a versenyt, jó látni, hogy az otthonokban micsoda érdeklődés és tanulni vágyás van jelen a cukrász szakmát illetően. Nevezni 20 cm átmérőjű, kerek tortával lehetett, amely küllemében és díszítésében Békéshez köthető, és nem tartalmaz különleges alapanyagot, nem ehető díszeket a dekoráció sem. Az idei téma a csokoládé volt, amely alapanyagként valamilyen formában – ét, tej, fehér, barna – meg kellett jelenjen a tortában.

A zsűrit a szakma békési cukrászmesterei alkották, Nagy Lajos, Lagzi János, Sipaki István, Juhász Zoltán és Mucsiné Fodor Hajnalka, aki egyben a verseny ötletgazdája. A pontszámokat az íz, a kreativitás, a külalak és az összbenyomás értékelésével kaptak a versenyzők alkotásai. Nagyon örültünk, hogy a tavalyi verseny után, idén folytathattuk – tette hozzá az alpolgármester. Teljes odaadással nyújtottuk a segítséget a verseny megszervezésében és lebonyolításában, reméljük, hogy a következő évben még többen éreznek majd kedvet a részvételre. Most egy éven keresztül Kertészné Kozma Enikő „Nyári mámor” viseli a Békés Tortája 2021 címet, amit a helyi cukrászdákban a Nagy-féle Cukrászdában, a Sipaki Cukrászdában, Lagzi János Cukrászdájában és Juhász Cukrászdában fognak árusítani 2021. október 1-től május végéig.

A Békés Tortája vándorserleget a helyi cukrászdákban láthatják a vendégek. A verseny 2. helyezettje Kozmáné Fábián Anikó „Virágos álom” fantázia nevű tortája lett, a 3. helyen Máté Ferencné „Csokivarázs” nevű tortája végzett. Különdíjat kaptak: Faragó Katalin („Csokimámor”), Vrbovszkiné Szabó Marianna („Nyári napsugár”), Mohácsiné Fekete Hajnalka (Párizsi álom”), Szabó Ildikó („Körösmenti szilvás csokitorta”) A különdíjasok a zsűrit alkotó cukrászok felajánlásait nyerték.  

 

 

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!