Sváb települések megismerése


Forrás: Békési Német Önkormányzat
Helyszin: Hercegkút,Sárospatak,Tokaj
A Békési Német Nemzetiségi Önkormányzat sváb települések hagyományaival ismerkedett Hercegkút, Sárospatak, Tokaj meglátogatása alkalmával.
A Békési Német Nemzetiségi Önkormányzat sváb települések hagyományőrzésével ismerkedett 2021. szeptember 11-12-én

Hercegkút egy község Borsod-Abaúj-Zemplén megye Sárospataki járásában, Miskolctól kb. 80 kilométerre északkeletre, Sárospataktól 3 km-re északnyugatra, a Tokaji borvidéken.

Hercegkút a Rákócziak uradalmához tartozott. A település 1750-ben jött létre, mikor a Rákóczi-szabadságharc után elnéptelenedett területre földesura, Trautson herceg német telepeseket hozatott, hasonlóképpen a közeli Károlyfalva (Karlsdorf) és Rátka (Ratkau) falvakkal együtt. A település eredetileg az ő nevét viselte, Trautsondorfnak, magyarul Trauczonfalvának hívták. A telepesek főként szőlőgazdálkodással foglalkoztak.

2001-ben a település lakosságának 53%-a magyar, 47%-a német nemzetiségűnek vallotta magát

Megyer-hegyi tengerszem

A Megyer-hegyi tengerszem egy gyöngyszem. Malomkőbányaként indult és lett belőle egy dzsungelek rejtett tájait idéző természeti csoda. Fehér sziklák mélyén csillog a kis tó. A szikla falába a középkor bányászai hajlékot vájtak és ott is laktak. Bő egy órás gyaloglás erdei úton.

 A sárospataki vár vagy más néven Rákóczi-vár, a magyarországi késő reneszánsz építészet legértékesebb alkotása, Sárospatak legjelentősebb műemléke. A magyar nemzeti örökség része. A várban működik a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma. 

 

Tételek: 1 - 20 / 34 (2 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!