Kihelyezett hittanóra Gyulán


A református gimnázium a világ felfedezésére, széles körű ismeretszerzésre ösztönzi a diákokat. A református hittan tantárgy keretében a végzősök a különböző keresztyén felekezetekkel ismerkednek meg: elsőként az ortodoxiával, a gyulai székesegyházban.

Szeptember 28-án a gimnázium végzős, 12.A osztályos tanulói református hittan tantárgy keretében ellátogattak a gyulai ortodox Szent Miklós Székesegyházba, ahol Márk Tivadar János atya mutatta be a templomot és a görögkeleti vallást. ű

Mint elmondta, az ortodox templomokban nincsenek hangszerek, az éneklésnek nagy szerep jut. Minden nap tartanak istentiszteleteket, amelyeket határon túlról is látogatnak. A templomtér az Istennel való találkozás helye, az istentiszteleten pedig ezt át is lehet élni. Szó esett a templomi berendezési tárgyak funkciójáról, az oltár, a miseruhák és liturgikus edények rendeltetéséről.

Tivadar atya beszélt a román ortodox egyház felépítéséről és történetéről is, amelynek ő is papja. A református intézmény végzős gimnazistái felkeresik további keresztyén egyházak valamelyik istentiszteleti helyét is, és találkoznak az adott egyház képviselőjével, aki bemutatja a saját közösségét. Az osztály köszönetet mond az intézménynek a kisbusz rendelkezésükre bocsátásáért.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!