CSERÉLD le a mobilod - az állam támogatni fogja!


Mobilkészülékcsere-támogatási programot indít a hírközlési hatóság! A kezdeményezésben az elavuló, mobilinternetezésre nem alkalmas telefonok tulajdonosai a cseréhez 20 ezer forintos modernizációs támogatást kaphatnak, így ők is részesülhetnek a digitális technológia előnyeiből.

A piaci várakozások szerint legkésőbb 2022 és 2023 első féléve között kerülhet sor Magyarországon a 3G kivezetésére. Van olyan hazai szolgáltató, amely már hozzá is kezdett ehhez a munkához. A hatékony spektrumgazdálkodásért felelős magyar hírközlési hatóságot az a cél vezérli, hogy a fogyasztók számára minél egyszerűbb legyen az átmenet. Ennek jegyében Dr. Karas Monika, az NMHH elnöke egy jövő év elején kezdődő, célzott, nagyszabású készülékcsere-támogatási programot jelentett be, amely az érintetteknek segítséget nyújt elavulttá vált mobilkészülékeik lecseréléséhez.

Dr. Karas Monika elmondta: a programban 2022 első felétől bruttó 20 ezer forintos támogatást kaphatnak azok a vásárlók, akik 4G- vagy 5G-képes mobilkészülékre cserélik le régi, legfeljebb 3G-s telefonjukat. A kezdeményezés az elavult háztartási gépek cseréjének támogatásához hasonlóan fog működni: az NMHH által biztosított keret kimerülésig tart majd. A támogatást azoknál a mobiltelefon-forgalmazással is foglalkozó cégeknél lehet majd igénybe venni, amelyek döntésük alapján regisztrálni fognak a programba.  A programot az NMHH az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen valósítja meg. Az online tájékoztatón Dr. Karas Monika és dr. Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes államtitkár nyilatkozatot írt alá a mobilkészülékcsere-támogatási program indításáról.

Dr. Solymár Károly Balázs hangsúlyozta: a digitalizáció a nemzetgazdaság versenyképességének meghatározó elemévé vált, amely nélkül már nincs fenntartható növekedés. Az ágazatban rejlő lehetőségek kiaknázásához elengedhetetlenül szükséges a hazai hálózatok folyamatos fejlesztése. A készülékcsere-támogatás hozzájárul ahhoz, hogy tovább fejlődjön a hazai hálózatok minősége, és tovább nőjön az internetet használók száma. A program elsősorban az idősebbek számára nyújt segítséget, megkönnyíti a családjaikkal való kapcsolattartást, ezzel életminőségüket, biztonságérzetüket is javítja.

A készülékcsere-támogatási program részleteit az NMHH Netre Fel![1] edukációs weboldalán olvashatják majd az érdeklődők, amely további tippekkel és gyakorlati útmutatókkal is szolgál az oda látogatóknak. Ez az oldal az idősebb, digitális ismeretekkel jellemzően kevésbé rendelkező korosztályt helyezi a középpontba. A tavasszal elindított tájékoztatás célja, hogy az érintettek az internetes ismereteik hiányosságai miatt ne kerüljenek hátrányos helyzetbe, ne szakadjanak el a digitális világtól és ne szigetelődjenek el a technológia nyújtotta előnyöktől.

Forrás: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!