Jutka néni nyolcvanon túl is süt-főz a kolbászfesztiválon


Megjelent: 2021 Október 13. ( Szerda ) 17:18
Módosítva: 2021 Október 14. ( Csütörtök ) 12:03
Korim Valériának, a Csabai Kolbászklub ügyvezető elnökének élete egyik legmeghatóbb pillanata a 2019-es Csabai Kolbászfesztiválhoz kötődik.

Édesanyja, Laurinyecz Andrásné Jutka néni szokásaihoz hűen ott tüsténkedett a kolbászklub sátrában, amikor egyszer csak 80-an klubtag vette körül, 80 szál virággal kedveskedve neki.

– Nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötték édesanyámat, aki a „szervezkedésről” mit sem tudva, teljesen meglepődött – mesélte Vali. – Eszembe jutott édesapám is, aki hentesként a kolbászfesztivál kezdetétől haláláig tartott disznóvágás-bemutatókat a fesztiválon. Nagyon sokan tanulták meg tőle a hízó felbontásának tudományát és a feldolgozást.

Vali elmondta, a kolbászklub tagjai kitörő örömmel fogadták a hírt,  hogy idén október 29–31. között megrendezik a fesztivált, a Csaba Parkban. Nagyon készülnek rá, a mindennapi disznóvágás-bemutatók mellett kínálják majd a helyben elkészített ételeket. Újdonságként az összegyűjtött, régi disznótorokban használt eszközöket is kiállítják sátrukban a fatüzelésű perzselőtől a régi darálókig, töltőkig, bödönökig. Tagjaik többsége nevez a szárazkolbászversenyre is.

Jutka néni elmondta, szívvel-lélekkel dolgozik a hagyományok megőrzéséért és ápolásáért a kolbászklubban és a kolbászfesztiválon is. Nemcsak a sertésből készült ételekben profi, hanem a sütésben is a hájas kiflitől, pogácsától a szilvalekváros papucsig. Ha pedig a vendégek igénylik a maga által gyúrt tésztából túrós haluskát is szívesen készít.  

 

A képen Korim Valéria, Laurinyecz Andrásné és Korim Pál, Jutka néni veje a 80. születésnapon

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!