Kiváló hangulatban telt az I. Békési Édesség Show


Megjelent: 2021 Október 17. ( Vasárnap ) 20:02
Módosítva: 2021 Október 17. ( Vasárnap ) 21:20
Közel 300 fő részvételével kirobbanó sikerrel zajlott a Békési Fiatalokért Egyesület szervezésében először megvalósult Békési Édesség Show.

A délután háziasszonya Takácsné Szabó Edina köszöntötte a vendégeket, majd Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke szólt a megjelentekhez. Beszédében elmondta, ha az édes ízről szólunk, számtalan kellemes képzettársításunk keletkezik, számtalan kellemes dolog jut eszünkbe.

Az édes, az édesség szónak rengeteg pozitív jelentéstartalma van – fogalmazott, majd kitért arra, hogy a cukrászat egyfajta reneszánszát éli hazánkban, egyre magasabb nívójú termékek születnek, miközben a kiváló hagyományos alapanyagot is egyre nagyobb teret nyernek. Kiemelte, hogy a városnak saját tortája van, Békés tortája néven, amely a település cukrászdáiban kapható. Hangsúlyozta, ez is egy fontos, identitást erősítő tényező.

A fővédnöki köszöntő után kezdetét vette az igazi show hangulat, elsőként a békéscsabai székhelyű Jetty Choco tulajdonosa, Balogh Henriette és csapata tartott bonbon bemutatót. Őket követte Bartus Dóra cukorvirág bemutatója, majd Szegfű Katalin gasztrotörténeti előadását élvezhették a jelenlévők.

Puskelyné Pacsika Mónika mézeskalács kézműves bemutatóval kápráztatta el a jelenlévőket, végül, de nem utolsó sorban Martikán Andrea cukrászmester marcipánból készített figurákat és tartott közben előadást annak készítéséről, avatta be a résztvevőket a készítés folyamatába.

Az előadások alatt a szakmai zsűri a beérkezett tortákat értékelte. A tortaversenyre Békésről és az ország több tájáról, így például, Szegedről Berettyóújfaluból, Túrkevéről, Orosházáról és a környező településekről összesen húsz torta érkezett. A Mucsiné Fodor Hajnalka zsűrielnök, Bartus Dóra és Kertészné Kozma Enikő zsűritagok, utóbbi zsűritag a Békés tortája verseny idei győztese alkotta zsűrit, A három fős szakmai zsűri nemzetközi pontozás szerint döntött a helyezésekről:

Különdíjat érdemelt Papp JózsefnéMesevilág“ című és Szabó IldikóBogyó és Babóca és az ősz” fantázianevű tortája.

Amatőr kategóriában harmadik helyezést ért el Belinczky KatalinŐszi álom”, második helyezést ért el Geltsch NikolettŐszi hangulat”, majd az első helyet a szakmai zsűri Tóth MónikaNektek Sütjük” fantázianevű tortájának ítélte.

Cukrász kategóriában Skara-Wittmann Edinát díjazták, aki “Ezerízű, ezerszínű ősz” című munkájával kivívta a szakmai zsűri elismerését is.

A szervező Békési Fiatalokért Egyesület minden pályázónak egy emléklappal és egy ajándékcsomaggal köszönte meg a munkáját, melyet Kovács Ildikó egyesületi tag, a rendezvény egyik szervezője adott át.

Serfecz Dávid, a szervező Békési Fiatalokért Egyesület elnöke elmondta, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az Édesség Show-t. A rendezvény iránt sokan érdeklődtek hiszen nemcsak a városban de egész Békés megyében újdonságként, egyediségnek szàmít.

A Békési Fiatalok Egyesület már a következő nagyrendezvényére készül, melynek elsődleges élvezői a Békésen óvodába járó és az általános iskola első és második osztályos gyerekek lesznek. Részletek hamarosan…

Fotók: Salamon Roland

 

Tételek: 1 - 20 / 372 (19 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!