Végrehajtandó fegyházat kaphat a békési férfi, aki felvegyferkezve követett el rablást.


Felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette, felfegyverkezve elkövetett magánlaksértés bűntette, kisebb kárt okozó rongálás vétsége, könnyű testi sértés vétsége, 2 rendbeli lopás bűntette, 2 rendbeli lopás vétsége és további egyrendbeli lopás vétségének kísérlete miatt emelt vádat a Békési Járási Ügyészség egy 39 éves, többszörösen büntetett előéletű, többszörös visszaesőnek minősülő békési férfi ellen.

 

 

A munkanélküli, vagyontalan férfi bűncselekmények elkövetéséből tartotta fenn magát, azokat rendszeres haszonszerzési célzattal követte el. A terhelt tudomással bírt arról, hogy egy nő békési lakásán nagyobb összegű készpénzzel rendelkezik és elhatározta, hogy a készpénzt meg fogja szerezni. Ennek érdekében 2021. május 05-én a reggeli órákban a sértett ingatlanához ment, az ingatlan területét figyelő kamerákat elfordította, majd az udvaron magához vett egy ott talált bozótvágó kést.

 

Ekkor a házból egy férfi lépett ki, mert észlelte a térfigyelő kamerák elfordítását, akit a terhelt a bozótvágó kés lapjával arcon ütött, majd ajtóstól belökte a lakásba. A terhelt a kezében lévő bozótvágó késsel szintén belépett a lakásba, az ott tartózkodó nőt 9 M forint átadására szólította fel azzal, hogy ha nem kapja meg a pénzt, levágja a fejüket, és követelésének nyomatékot adva a bozótvágó kés lapjával meg is ütötte a nő karját. A férfi azt is követelte, hogy a lakásban tartózkodó másik két nő adja át a telefonjaikat, hogy ne tudják értesíteni a rendőrséget, a telefonokat a férfi összetörte. Miután az elsőként megszólított nő közölte, hogy nem rendelkezik 9 M forint készpénzzel, a terhelt az általa viselt ékszerek átadására szólította fel. A sértett átadta a közel 700.000.-Ft értékű arany ékszereit, a terhelt pedig kivett a sértett pénztárcájából 30.000.-Ft-ot, majd távozott a helyszínről.

 

A terhelt azonban ezt megelőzően is több vagyon elleni bűncselekményt követett el: 2021. április 13-án, dél körüli órákban Békésen, a Lánc utcában beült egy ott parkoló és nyitva hagyott, 250.000.-Ft értéket képviselő személyautóba, amelyben az indítókulcsot is benne hagyták. Az autót beindította, majd azzal hazament és leparkolt az általa használt ház udvarán, az autót a rendőrök ott találták meg. Ezen felül 2021. március-április hónapjaiban négy békési ingatlanba is betört, minden esetben az ablakok betörésével jutott be az ingatlanokba; az egyik házból 200.000.-Ft-ot meghaladó értékben lopott el különféle ruhaneműket és használati tárgyakat, egy másikból 20 db tojást, 4 liter sertészsírt és 3.000.-Ft-ot zsákmányolt, a harmadikból egy pénztárcát iratokkal és minimális készpénzzel, míg a negyedik helyről nem vitt el semmit.

 

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélje, állapítsa meg, hogy abból feltételes szabadságra nem bocsátható, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, 218.000.-Ft erejéig rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást, valamint kötelezze őt a nyomozás során felmerült, 2.700.000.-Ft-ot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!