Vándorlegény Országos Gyermek- és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat.


Megjelent: 2021 November 10. ( Szerda ) 16:07
Módosítva: 2021 November 10. ( Szerda ) 18:42
A békési Dr. Illyés Sándor EGYMI ismét büszke lehet tanítványaira.

Idén ismét meghirdették, immáron 14. alkalommal a VÁNDORLEGÉNY Országos Gyermek- és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatot. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, a debreceni Kézműves Alapítvány, a Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház, valamint az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület, a népművészeti hagyományok tovább éltetése, a fiatalok alkotókészségének fejlesztése érdekében hirdet pályázatot kétévente.

A pályázaton minden olyan 35 év alatti fiatal részt vehet, aki hagyományos kézműves mesterséggel foglalkozik. Térségünkben a Békés Megyei Népművészeti Egyesület várta október végére a kész alkotásokat, melyek természetes anyagokból készültek. Iskolánk szövős tanulói a tanév eleje óta készülnek a pályázatra Korcsog Györgyné Erzsike néni irányításával. Sipos Tibor, Lukács Nikolett, Szabó Réka, Szukenyik Éva, Kisfalvi Jákob és Trescsik Dániel sok-sok héten keresztül állt a szövőszék előtt és lökdöste a vetélőfát, hogy elkészüljenek a csodás, színes gyapjú és rongyszőnyegek.

A szövős csoport 18 szövött alkotást küldött a zsűri elé, ám Erzsike néni másik csoporttal is készült a pályázatra, a készségfejlesztős csoporttal nemezelt ékszereket készítettek. A zsűri nagyon elégedett volt a munkákkal, sok dicséretet kaptak a tanulók a kitartó és szorgalmas munkáért. A zsűri textiles tagja kiemelten dicsérte a színek bátor használatát, a gyapjú szőnyegek szép széltartását, és a szövés erősségét is, a rongyszőnyegek is minőségi munkát képviseltek. A nemezelt ékszerek szintén elnyerték a szakemberek tetszését, hiszen az ékszerek fiatalosak, divatosak, használhatóak a mai trendben is. Barcsay Andrea – Szövős osztály osztályfőnök A szövős csoport díjazásban részesült, mely díjat múlt pénteken Trescsik Dani vett át a Békés Megyei Könyvtárban, ahol a kiállítást is meg lehet tekinteni november 19-ig.

Szívből ajánlom mindenkinek, hogy szánja rá idejét és tegyen egy sétát a könyvtár emeletén található kiállításban, ahol felébredhet bennünk a remény, hogy nem veszett ki a fiatalokban a hagyomány megélésének igénye. Iskolánk diákjainak munkái méltó, szép helyen van bemutatva – a kiállítás készítése közben igen büszke voltam, hogy részese lehetek e munkának. A pályázati munkák november végén Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön is kiállítása kerülnek, majdjanuárban az országos pályázaton, Debrecenben ismét. Legyünk mindannyian büszkék tanulóinkra, és biztassuk őket a további kitartó munkára.

2021. november 7. Barcsay Andrea – Szövős osztály osztályfőnök


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!