Megújult a Megyeháza épülete


Energetikai felújításon esett át a Békés Megyei Önkormányzat épülete. A fejlesztés ünnepélyes átadóján Oláh Gábor, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára mondott beszédet.

A Békés Megyei Önkormányzat eredményesen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című felhívására, melynek keretében mintegy 57 millió forint 100% intenzitású, vissza nem térítendő támogatásban részesült. Mindehhez hazai forrásból 42 millió forintot nyert az önkormányzat.

A pályázat keretében a Megyeháza épületének energetikai korszerűsítése valósult meg. A fejlesztéssel csökkent a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátása, valamint a napelemes rendszer telepítésével megvalósult a hazai megújuló energiaforrások fokozottabb használata is. A korszerűsítés előtt az épület energetikai minőség szerinti besorolása „EE”, azaz „átlagosnál jobb” minősítésű volt. Az épület a fejlesztés eredményeképpen immár „BB”, azaz „közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő” energetikai besorolással rendelkezik. A korszerűsítés során, az épület működési költségének csökkentése, valamint a fenntarthatóbb működtetés érdekében megvalósult az utólagos külső oldali hőszigetelés, a padlásfödém hőszigetelése, a padlószigetelés, napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje valamint az épület nyári, passzív hővédelmének javítása.

- Az energetikai fejlesztéssel egyidejűleg, egy másik projekt keretében akadálymentesítettük a bejáratot, valamint akadálymentes mosdót is létrehoztunk – tette hozzá Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke.

A megújult épületet Oláh Gábor Regionális Fejlesztési Programokért Felelős helyettes államtitkár, Nemesi Pál, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, dr Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Zalai Mihály megyei elnök adta át.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!