Elindult Békés megye fejlesztésének újabb szakasza - tájékoztató fórumot szervezett a megyei önkormányzat


Információs napra hívta a megyei települések polgármestereit, települési vezetőit, területfejlesztési szakembereit a Békés Megyei Önkormányzat.

A nyílt napon részletek hangzottak el a 2021-2027-es programozási időszakhoz kapcsolódóan, valamint a TOP Plusz eddig megjelent pályázati felhívásairól tájékozódhattak a megjelentek.

 

 

Az információs napon Nemesi Pál, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos köszöntötte a megjelenteket, majd a Pénzügyminisztérium szakemberei informálták a résztvevőket. Oláh Gábor helyettes államtitkár elmondta: október 28-án megjelentek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz első pályázatai, a 4 és 5 számjegyű utak fejlesztése, a fenntartható városfejlesztési stratégiák támogatása, az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, a megyei foglalkoztatási-, gazdaságfejlesztési együttműködések, és az „élhető települések”, mely egy komplex felhívás. Ennek keretében lehetőség nyílik többek között települési kékinfrastruktúra (vízgazdálkodási beavatkozások), belterületi zöldinfrastruktúra (zöldterületek és zöldfelületek rekonstrukciója), közösségi, kulturális, sportolási infrastruktúra, okos települési fejlesztésre, továbbá fenntartható közlekedésfejlesztésre, hulladékkezelésre valamint kármentesítésre. November 3-án jelent meg a Gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése című felhívás, ami bölcsődei-, valamint óvodai beruházások megvalósítására nyújt lehetőséget.

Összeállítás alatt állnak olyan pályázatok, melyek lehetőséget adnak majd köznevelési (általános és középfokú iskolák) fejlesztésére, az aktív turizmuson belül gyógyfürdők fejlesztésére, fürdőfelújításra, valamint konyhák megújítására.

Zalai Mihály megyei elnök emlékeztetett: ez év szeptemberében fogadta el a kormány a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében megvalósuló Integrált Területi Programokat (ITP). Békés megye ITP-jében van rögzítve a megyei keretösszeg: Békés megyébe – Békéscsabával együtt – 86,4 milliárd forint fog érkezni. A cél a TOP Plusz kapcsán is a gazdasági infrastruktúra kiépítése, a közlekedés fejlesztése, a munkába állás lehetőségeinek megteremtése, a településeken elérhető szolgáltatások színvonalának javítása.

 

Első körben az eddig megjelent pályázatok kapcsán a támogatási kérelmeket ez év december 1-e és jövő év január 14-e között lehet benyújtani.

 

A további felhívások várhatóan december folyamán jelennek meg 2022. I. negyedévi benyújtással, ezen belül: belterületi utak fejlesztése, a helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése, a helyi és térségi turizmusfejlesztés, a szociális célú városrehabilitáció és a helyi gazdaságfejlesztés, ami szintén komplex felhívás, lehetőséget biztosít majd ipari parkok, inkubátorházak fejlesztésére, valamint a vidéki gazdaság üzleti infrastrukturális hátterének támogatására.

A felhívásokról bővebben a palyazat.gov.hu oldalon tájékozódhatnak.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!