Negyed százada az elesettek szolgálatában


Huszonöt évvel ezelőtt indult útjára a Magyar Pünkösdi Egyház Cigánymissziója. Az országos szervezet központjában Békésen, szerdán ünnepi konferencia keretében emlékeztek meg a jubileumról, valamint az ötven évvel ezelőtt elsőként megrendezett Roma Világkongresszusról.

Fél évszázaddal ezelőtt került sor az I. Roma Világkongresszusra, és 1996-ban, 25 évvel ezelőtt pedig hivatalosan elindult a Magyar Pünkösdi Egyház cigánymissziója, amely mára már országos hálózatban működő szervezetté vált. A világkongresszust az Egyházak Világtanácsa szervezte, ezután kezdődött meg és vált hivatalossá a kormányzatok, a cigányság és az egyházak szoros együttműködése. A békési székhelyű MPE Országos Cigánymisszió 1996 óta nyújt segítő kezet a társadalom legkiszolgáltatottabb rétegeinek. A szervezet ma már a szociális alapellátásban, az oktatásban és különböző missziós tevékenységeinkben egyaránt széleskörű szolgáltatást nyújt.

-A cigánymisszió története, és mindennapjai tele vannak csodákkal, és természetfeletti dolgokkal, amelyet önmagától egyikünk sem tudott volna elérni. Emberek élete változik meg az evangélium ereje által, kijönnek a rabságból, bűnözők, erőszakos emberek fogadják be Krisztust, és egy teljes életváltozáson mennek keresztül – emelte ki Durkó Albert a misszió vezetője, aki hozzátette, hogy szervezetük alappillére kezdetektől az a reménység, amit Istentől kaptak, amely hirdeti, hogy az utolsókból is lehetnek elsők. A szervezet számos területen együttműködik a Békés Megyei Kormányhivatallal is, amelynek vezetője Dr. Takács Árpád ezért külön köszönetet mondott a misszió dolgozóinak. Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos szintén elismeréssel szólt a viharsarki kezdeményezésből mára országos szervezetté nőtt misszió munkájáról, és ígéretet tett arra, hogy a jövőben is kiemelt figyelmet szentelnek az itt folyó munkának.

Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár előadásában egyebek mellett arról is beszélt, hogy az elmúlt években nőtt a roma emberek foglalkoztatottsága.

-Ugrásszerűen javultak a szegénységi adatok, és felére csökkent a munkanélküliek száma. A cigány származású gyermekek kilencven százaléka óvodába jár, aminek azért van jelentősége, mert ez a tanulásra is kihatással van. További eredmény, hogy a gyerekeket érintő szegénység is nagy arányban csökkent – emelte ki a szakpolitikus.

 

A misszió mára több száz településen van jelen, napi szinten szociális, munkaerőpiaci szolgáltatásokkal, illetve oktatási- és hitéleti tevékenységgel. A szervezet célja elérni, segíteni, támogatni a hátrányos helyzetűeket, hogy megtalálják önmagukat és értékes, építő tagjai legyenek a társadalomnak. A misszió munkatársainak meggyőződése, hogy ez a cél az evangélium átformáló ereje által valósulhat meg leginkább.

Tételek: 1 - 20 / 63 (4 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!