Az M44-esről kérdezett Dankó Béla a parlamentben


Megjelent: 2021 December 7. ( Kedd ) 16:30
Módosítva: 2021 December 7. ( Kedd ) 22:09
„Mikorra fejeződik be az M44-es gyorsforgalmi út utolsó szakaszának építése”? címmel nyújtott be kérdést dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez Dankó Béla országgyűlési képviselő.

Dankó Béla hétfőn a parlamentben elmondta, a magyar vállalkozások gyarapodásához, a magyar emberek boldogulásához nélkülözhetetlenek a jó minőségű közúti közlekedési kapcsolatok.

 

– A színvonalas közúthálózatba bekapcsolódó települések és térségek gazdasága a fejlesztéseknek köszönhetően megélénkül, és vonzóbbá válnak a munkahelyeket teremtő beruházók számára. A Kormány által nyújtott támogatásoknak köszönhetően választókerületemben az elmúlt időszakban többek között átadták az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsabáig tartó útszakasza – fogalmazott az országgyűlési képviselő. Mint mondta, az eddig megvalósult közútfejlesztés ellenére azonban jól tudjuk, hogy a munka nagy része még hátravan.

 

– Ezidáig tehát az M5 autópályától, Kecskemét térségétől Békéscsabáig tartó több mint 120 kilométeres gyorsforgalmi útból eddig összesen 79 kilométer épült meg. Nem régiben Tiszakürt és Tiszaug között pedig újabb 3,2 km-es szakaszt adták át. A Kecskemét és Tiszakürt közötti rész pedig három ütemben fog megvalósulni – tette hozzá. – Egy ilyen mértékű útfejlesztés jelentős változást hozhat a településen élők életében, hiszen a megyeszékhely és vonzáskörzete soha nem rendelkezett ily korszerű, kiépített úthálózattal, ugyanakkor a turisztika fejlődését is segítheti, hiszen a térségbe érkező turisták is örömmel látogatnák a sok helyen még érintetlen természeti látnivalókkal csalogató vidéket.

 

Schanda Tamás államtitkár, miniszterhelyettes válaszában elmondta, az M44 gyorsforgalmi út megvalósításával 2×2 sávos gyorsforgalmi úti összeköttetés jön létre az M5 autópályától, Kecskemét térségétől Békéscsaba felé.

 

– Az út teljes megépítésével nemcsak Békéscsabát kötjük be a gyorsforgalmi úthálózatba, hanem három kelet-magyarországi megye gyors és biztonságos közúti összeköttetése is megvalósul – hangsúlyozta. A több mint 120 kilométeres útból 2019-ben elkészült a Tiszakürt és Kondoros közötti 61 kilométer, 2020-ban pedig a Kondoros és Békéscsaba közötti 17,6 kilométeres szakasz. Zajlik a Lakitelek-Tiszakürt közötti 10 kilométeres szakasz kivitelezése, átadása az új Tisza-híddal együtt idén év végére várható. A Szentkirály-Lakitelek közötti 4,6 kilométeres szakasz is épül, befejezése a kapcsolódó elkerülővel, a szükséges útfelújításokkal, és a kerékpárút-építéssel 2024. I. negyedévében várható. A Kecskemét-Szentkirály közötti 32,2 kilométeres szakasz esetében a kivitelezési munka 2022. tavaszán megkezdődhet, a forgalomba helyezés 2025 közepére tervezett. Az M44 kivitelezése során kiemelt figyelmet fordítanak a szakaszos átadásra. Így amint elkészült egy-egy rész, a lehető leghamarabb átadják a forgalom számára.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!