Pályázati felhívás - Lakhatásra


Részletes kiírás:

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS   

az EFOP-1.2.11-16-2017-00046 azonosítószámú, „Esélyt a fiataloknak − Békés Város ifjúságsegítő programja” című pályázat keretében nyújtható lakhatási támogatásra

 

Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Esélyt a fiataloknak − Békés Város ifjúságsegítő programja” címmel pályázatot hirdet a város jövője szempontjából értékes végzettséggel vagy az adott hiányszakmában foglakoztatási jogviszonnyal rendelkező 18-35 év közötti fiatal szakemberek helyben maradásának vagy a városban történő letelepedésének támogatására.

Békés Város Önkormányzata 16 hónap időtartamra vállalja, hogy az 5630 Békés, Kossuth Lajos u. 7. 3/37. (komfortos, 73 m²) szám alatti és típusú bérlakásban lakhatást biztosít a pályázaton nyertes, helyben maradó vagy itt letelepedni szándékozó fiatal szakember számára.

      I.          A pályázók köre

Pályázatot nyújthatnak be azon 18-35 év közötti személyek, akiknek a jelen felhívásban meghatározott hiányszakmára vonatkozó végzettséggel vagy az adott hiányszakmában foglakoztatási jogviszonnyal rendelkezik, valamint Békésen lakóhellyel rendelkeznek vagy Békésen kívánnak letelepedni, Békés megye közigazgatási területén működő munkáltatónál dolgoznak, ennek hiányában részt vettek a projekt keretében a helyi ösztönző rendszer kialakításában és ez által résztevői a projekt „helyi ösztönző rendszer kialakítása és nyújtása” tevékenységnek.

A pályázat keretében hiányszakmának minősülnek az alábbi táblázatban szereplő szakmák:

 


 

A település közössége számára fontos, hiányzó tevékenységnek, foglalkozásnak számító szakmák, úgynevezett kiemelt hiányszakmák:

szobafestő, mázoló, tapétázó; építő és anyagmozgató gép kezelője (targoncavezető, korábban: könnyűgép-kezelő); nehézgépkezelő; asztalos; burkoló; víz-, gáz és fűtésszerelő; kőműves; villanyszerelő; ács; lakatos; bádogos; nyílászáró-szerelő; gépgyártó; kézi csomagoló; klímaszerelő; építőipari segédmunkás; hentes; pék; szakács; cukrász; pincér; cipész; tisztítás-technológiai szakmunkás (takarító); kertész; bolti eladó; traktorvezető; áruszállító; gumitermékgyártó gép kezelője; gumijavító és centírozó; kertépítő munkás; mezőgazdasági gépszerelő; szabó, varró; személyügyi szervező; grafikus; szociális gondozó és ápoló; óvodai dajka; vám-, jövedéki- és termékdíj ügyintéző (vámügyintéző); irodai adminisztrátor-, irodai asszisztens (irodai munkatárs); jogi asszisztens; büntetés-végrehajtási felügyelő; élelmiszer- és vegyi áru eladó; ruházati eladó; banki ügyintéző; kormányablak ügyintéző; kereskedő-vállalkozó; kereskedelmi boltvezető; jogi asszisztens; gépésztechnikus; mezőgazdasági gépésztechnikus; webmester; szerviz-technikus; sportedző; kulturális asszisztens; közbeszerzési referens; informatikus; gazdasági informatikus; kommunikátor-, intézményi kommunikátor-, kommunikációs szakember; mediátor; védőnő; tűzoltó; humánerőforrás menedzser; sport-rekreációszervező; szociális munkás; óvodapedagógus; tanító; tanár (bármely szakos); sportoktató; közgazdász; logisztikai szakember agrármérnök; teológus; jogász; villamosmérnök; kézilabda szakedző; mérlegképes könyvelő; műszaki ügyintéző; pénzügyi ügyintéző; gyermek és ifjúságvédelmi felelős, faipari technikus;

   II.          A támogatás feltételei

A lakhatás biztosítására vonatkozó támogatás pályázat útján nyerhető el. A támogatásra az a fiatal szakember nyújthatja be a pályázatát, akinél fennállnak az alábbi együttes feltételek:

a)     aki Békésen lakcímmel rendelkezik és életvitelszerűen Békésen él, vagy Békésre kíván költözni, Békésre kíván letelepedni

b)    aki a pályázat benyújtásakor elmúlt 18 éves, de még nem múlt el 35 éves

c)     nem rendelkezik ingatlan (lakás) tulajdonjogával, haszonélvezeti jogával

d)    a pályázat benyújtásakor rendelkezik a pályázati felhívásban meghatározott hiányszakmára vonatkozó végzettséggel vagy az adott hiányszakmában foglakoztatási jogviszonnyal rendelkezik

e)     van Békés megye közigazgatási területén székhellyel vagy telephellyel rendelkező munkáltatóval megkötött munkaszerződése, kinevezése vagy megbízási szerződése, mely alapján legkésőbb a lakhatási támogatás szerződéskötésének időpontjáig foglalkoztatási jogviszonyt létesít, ennek hiányában igazolással rendelkezik arról, hogy részt vett a projekt keretében a helyi ösztönző rendszer kialakításában és ez által résztevője a projekt „helyi ösztönző rendszer kialakítása és nyújtása” tevékenységének

f)     vállalja negyedévente minimum 20 óra közösségi célú önkéntes tevékenység végzését Békésen

g)    vállalja, hogy amennyiben rendelkezik korábban létesített lakáscélú megtakarítással, akkor az erről szóló igazolást 3 havonta bemutatja (amennyiben a támogatás időtartama alatt (15 hónap) a lakáscélú megtakarítása lejár, megszűnik – vállalja azt, hogy a megszűnéstől számított 15 napon belül megtakarítási számlát nyit, erre havonta legalább 20.000 Ft-ot elhelyez, és az erről szóló igazolást (számlakivonatot) 3 havonta benyújtja)

h)    ennek hiányában vállalja, hogy a lakhatási támogatási szerződés megkötését követően 15 napon belül megtakarítási számlát nyit, havonta a vállalásának (minimum 20.000 Ft-nak) megfelelő megtakarítást elhelyez és az erről szóló igazolást (számlakivonatot) 3 havonta bemutatja.

Nem nyújtható támogatás annak a pályázónak (és a vele együtt költöző személyeknek), aki a döntéshozó képviselő-testület bármely tagjával vagy a támogatást nyújtó önkormányzat vezető tisztségviselőjével közeli hozzátartozói viszonyban van.

III.          A pályázat tartalmi elemei

A kiírás szerinti pályázati adatlap, melyhez csatolni kell:

  • A pályázó önéletrajzát
  • A pályázó motivációs levelét
  • Gyermek, gyermekek anyakönyvi kivonatának másolatát
  • Házassági anyakönyvi kivonat másolatát
  • A pályázó és a vele együtt költöző személy(ek) jövedelmi viszonyait igazoló dokumentumokat (jövedelemigazolás a munkáltatótól, gyermekgondozási ellátás igazolása, stb.)
  • Az iskolai végzettséget, szakképzettséget tanúsító oklevél, bizonyítvány másolatát
  • Békés megyei székhelyű vagy telephelyű munkáltatóval megkötött munkaszerződés kinevezés, megbízási szerződés másolatát, ennek hiányában részvételi igazolást arról, hogy a pályázó részt vett a projekt keretében a helyi ösztönző rendszer kialakításában és ez által résztevője a projekt „helyi ösztönző rendszer kialakítása és nyújtása” tevékenységnek
  • A pályázat benyújtása előtt végzett közösségi célú önkéntes munkáról szóló igazolást (ha volt ilyen)
  • A pályázat benyújtása előtt megkötött lakáscélú megtakarításról szóló igazolást, lakás-előtakarékosságról szóló igazolást (ha volt ilyen).
  •  

    IV.          A pályázattal elnyerhető támogatás

    A támogatást elnyerő pályázó a támogatási szerződésben megjelölt lakásnak 15 hónapig lehet bérlője. Az időtartam nem növelhető. A lakhatásért lakbért nem kell fizetnie, csak az általa használt bérlemény rezsiköltségének megfizetésére köteles.

        V.          A pályázat benyújtásának módja, helye, határideje

    A pályázat benyújtható személyesen a Békési Polgármesteri Hivatalban munkaidőben, vagy postai úton a Békési Polgármesteri Hivatal 5630 Békés, Petőfi Sándor u. 2. szám alatti címre. A borítékon fel kell tüntetni: „Esély Otthon − Lakhatási támogatás pályázat”

    A pályázat benyújtásának határideje: 2021. január 10.

     

    VI.          A támogatás igénybevételének feltételei

    A lakhatási támogatás igénybevételének feltétele a támogatási és a bérleti szerződések megkötése. A nyertes pályázó a támogatási és a bérleti szerződéseket a döntésről szóló értesítés kézhezvételét követő 5 munkanapon belül köteles megkötni, ennek elmulasztása esetén a támogatói döntés érvényét veszti.

    A bérleti jogviszony megszűnése esetén a nyertes pályázó a bérlakásból a vele együtt lakó személyekkel együtt 5 munkanapon belül köteles kiköltözni, valamint az állandó lakcímet önmaga és a vele együtt lakó összes személy vonatkozásában köteles megszüntetni az adott lakásra vonatkozóan.

    A nyertes pályázó kiköltözés esetén a lakást rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, tisztán, a benne elhelyezett használati tárgyakkal, eszközökkel, berendezésekkel együtt köteles a bérbeadónak átadni. Az átadás-átvétel tényét jegyzőkönyv bizonyítja, mindkét fél (bérbeadó és bérlő) aláírásával.

    A bérbeadó évente legalább két alkalommal ellenőrzi a lakás rendeltetésszerű használatát.

    Az ellenőrzések alkalmával a bérbeadó jogosult:

    a) a beköltözéskor rendelkezésre bocsátott használati tárgyak, eszközök, berendezések meglétének,

    b) az életvitelszerű tartózkodás meglétének, valamint a

    c) rezsiköltségek megfizetésének (kiegyenlítésének) az ellenőrzésre.

    A bérlemény használatára vonatkozó egyéb jogokat és kötelezettségeket a bérleti szerződés tartalmazza.

    A támogatási szerződés tartalmi elemei:

    a)    a támogatott kötelezettségvállalása arra, hogy békési lakóhelyét, életvitelszerű békési tartózkodást a támogatási időszak (15 hónap) leteltét követően további 2 évig fenntartja,

    b)    a támogatott kötelezettségvállalása arra, hogy a lakásbérleti szerződés lejáratát követően 5 munkanapon belül kiköltözik a vele együtt lakókkal az ingatlanból, valamint az állandó lakcímet önmaga és a vele együtt lakó összes személy vonatkozásában megszüntetik az adott lakásra vonatkozóan,

    c)     a támogatási szerződés megkötésének időpontjában munkaviszonnyal rendelkezők esetén: támogatott kötelezettségvállalása arra, hogy Békés megyei székhelyű vagy telephelyű munkáltatóval való foglalkoztatási jogviszonyát (munkajogi jogviszonyát, vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyát) legalább a lakhatás biztosításának lejártáig (a támogatás végéig, azaz 15 hónapig) fenntartja, kivéve, ha munkaviszony önhibáján kívül szűnik meg,

    d)    a támogatási szerződés megkötésének időpontjában munkaviszonnyal nem rendelkezők esetén: a támogatott igazolt részvételével hozzájárult a projekt „helyi ösztönző rendszer kialakítása és nyújtása” tevékenység megvalósításához,

    e)     a támogatott kötelezettségvállalása arra nézve, hogy a korábban megkötött lakáscélú megtakarítását a támogatás időtartama alatt fenntartja, erre havonta legalább 20.000,- Ft-ot elhelyez, és az erről szóló igazolásokat 3 havonta bemutatja. Amennyiben a támogatás időtartama alatt (15 hónap) a lakáscélú megtakarítása megszűnik, vállalja azt, hogy a megszűnést követő 15 napon belül megtakarítási számlát nyit, erre havonta legalább 20.000,- Ft-ot elhelyez, és az erről szóló igazolást (számlakivonatot) 3 havonta benyújtja,

    f)      amennyiben lakáscélú megtakarítással korábban nem rendelkezett, a támogatott kötelezettségvállalása arra, hogy a lakhatási támogatási szerződés megkötését követően 15 napon megtakarítási számlát nyit, erre havonta legalább 20.000,- Ft-ot elhelyez, és az erről szóló igazolást (számlakivonatot) 3 havonta benyújtja,

    g)    a pályázó kiköltözése után (a 15 hónapos támogatást követően) a támogatás időtartama alatti lakáscélú vagy megtakarítási számláján megtakarításra kerülő összeg (havi minimálisan 20.000 Ft megtakarítása esetén: 480.000,- Ft) nagyságával megegyező összegű kamatmentes kölcsönt igényelhet lakás megvásárlásához Békés Város Önkormányzatától,

    h)    a pályázatban vállalt közösségi célú önkéntes tevékenység részletezése, igazolásának módja,

    i)      bejelentési kötelezettség 3 munkanapon belül az adatok, körülmények változásáról,

    j)      a támogatott kötelezettségvállalása az adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítése és egyéb, a projekt előírásai szerinti nyilatkozatok megtétele vonatkozásában.

    k)     a támogatott kötelezettségvállalása arra vonatkozóan, hogy amennyiben a lakhatási támogatás pályázat során vállalt kötelezettségeinek nem tesz eleget, köteles az adott lakásra vonatkozó szociális mértékű lakbérnek a bérleti jogviszonyának kezdetétől számított időarányos megfizetésére 30 napon belül az alábbi esetekben:

    ka) életvitelszerűen más településre költözik,

    kb) munkaviszonya vagy a vele együtt költöző(k) munkaviszonya az adott hiányszakmában önhibáján kívül megszűnik, megszüntetésre kerül, és más munkáltatóval 2 hónapon belül nem létesít munkaviszonyt olyan munkakörben, ami a rendelet értelmében hiányszakma,

    kc) lakcímét Békésen megszünteti a támogatási szerződésben megnevezett ingatlanban, lakásban,

    kd) a pályázattal vállalt megtakarítási számlát nem nyitja meg, vagy az arról szóló igazolásokat nem mutatja be 3 havonta, illetve a korábban megnyitott lakáscélú megtakarításról szóló igazolásait nem mutatja be 3 havonta,

    ke) a pályázattal vállalt közösségi célú önkéntes tevékenységet nem végzi, vagy annak elvégzését nem igazolja,

    kf) pályázat keretében valótlan adatokat szolgáltat,

     

  • Egyéb információk
  • A pályázatok elbírásáról az Ügyrendi, Lakásügyi és Közrendvédelmi Bizottsága zárt ülés keretében dönt. A pályázatok elbírálása a pályázati kiírásban meghatározott jogosultsági feltételek ellenőrzése és az értékelési szempontrendszer szerint megállapított pontszámok alapján történik.

    A Bizottság döntése ellen fellebbezésnek helye nincs.

    A Bizottság döntéséről a pályázók írásbeli értesítést kapnak. A pályázatok eredményét a helyben szokásos módon közzéteszik Békés Város Önkormányzat honlapján www.bekesvaros.hu és a Békési Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján.

    A pályázati adatlap letölthető Békés Város honlapjáról (www.bekesvaros.hu), vagy személyesen átvehető a Békési Polgármesteri Hivatalban.

     

    Békés, 2021. december 9.

    Letölthető dokumentumok

    # Fájlnév Méret
    1 palyazati_adatlap 35.65KB

    Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!