COVID-os vagyok, mit tegyek?


Tünetek és hasznos infók, tanácsok Dr Pálmai Tamástól.

1. Szóljon háziorvosának rendelési időben telefonon, majd kövesse orvosa utasításait!
2. Mikor ne várja ezt meg?

- Ha olyan állapotban van, hogy sürgősebb ellátásra van szüksége.

- Ha péntek, vagy hétvége van, a háziorvos már nem rendel és mindenképpen gyógyszerre, vagy tanácsra van szüksége.

3. Mit tehet otthonában?

- Klasszikus légúti tünetek esetén, amit egyébként is tennénk (lásd alább).
- A Favipiravir nevű gyógyszer - amennyiben Ön kaphatja - a vírusok szaporodásának gátlásával segíthet a betegség első napjaiban indítva (később egyre kevésbé). Háziorvosa, hétvégén háziorvosi ügyelet tudja felírni. Szedésénél az orvos és a patika által jelzett szabályok betartása kiemelten fontos!

- A vény nélkül kapható azelastin hatóanyag tartalmú orrspray (Magyar-országon Allergodil néven) bizonyítottan gátolja a koronavírusok szaporodását. Hogy használata enyhít-e a betegség lefolyásán, nem tudjuk, a betegség kezdetén esetleg segíthet.

- Köhögés, hátfájás, esetleges tüdőgyulladás fennállása esetén a pihenés szükséges, de javasolt a hosszan tartó háton fekvés kerülése, ill. ennek váltogatása félig ülő-, ülő helyzettel, könnyű sétával. Éjszaka javasolt a váltott háton-hason alvás.

- Javasolt a bő folyadékbevitel és a gyakori szellőztetés.

- Kiemelten javasolt ún. pulzoximéter beszerzése! Patikákban pár ezer forintért kapható, elemmel működő, ujjakra csiptethető készülék, amely a vér oxigénnel való telítettségét mutatja. Koronavírus fertőzés esetén is létrejöhet olyan állapot, amikor valaki még nem érzi, hogy fullad, de szervezet már vészesen oxigén hiányos, feltétlen fontos, hogy ezt észlelni tudja. 95% fölött tökéletes. 93-95% között megfelelő. Ha 93%-nál alacsonyabb értéket mutat, azonnal mentő-szolgálat értesítendő! Mindegy hogyan érzi magát, a fulladás van, hogy csak napokkal később következik be. Ha időben mentőt hív, az élete múlhat rajta.
4. Mit ne tegyen otthon?

- Az alkohol sem kívülről, sem belülről nem fertőtleníti a szervezetet, nem segít a vírusok elleni harcban, ellenben gyengíti az immunrendszert.

- Az alábbi gyógyszerek szedése bizonyítottan hatástalan és/vagy káros koronavírus fertőzés esetén otthon, bizonyos szerek együtt történő alkalmazásának akár halálos következménye is lehet: aspirin, antibiotikumok, colchicine és származékai.

  • Mikor hívjon mentőt? (telefon: 112)

- Ha a pulzoxyméterrel 93% alatti értéket mér tartósan.

- Ha nagyon nagyfokú gyengeséget, elesettséget érez.

- Ha nehezebben kap levegőt, fullad.

- Ha arcát, vagy ajkait kékebbnek látja a megszokottnál.

- Ha mellkasi fájdalmat, nyomást érez.

- Ha erős késszúrásszerű hátfájdalmat érez, és ezt köhögés kíséri.

- Ha zavartságot, nagyfokú aluszékonyságot, nehezebb ébreszthetőséget észlel.

- Ha vizeletének mennyisége jelentősen csökkent (napi fél liter alatt). 
- Vér felköhögése esetén.

Egyéb kérdéseikre rengeteg válasz: https://koronavirus-kisokos.eu/

6. Emlékeztető alapvető dolgokról:

A folyadékbevitel: Testünk 2/3-a víz. Az emberi szervezetnek nincs olyan alkotóeleme, aminek ne lenne szüksége vízre a normális működéshez. Egy egészséges ember 2 napig marad életben víz nélkül. Napi 1,5 l a minimum. Melegben, sportoláskor, láz esetén ez 4-5 liter. Vízről és nem folyadékról van szó! A ruháinkat is vízben mossuk, nem teában, üdítőben vagy levesben. Mikor szomjasak vagyunk, már a kiszáradás fenyeget. Ne várjunk erre, igyunk tudatosan vizet! Kevesebb folyadék bevitele okozhat: fejfájást, fülzúgást, koncentrációs zavart, fáradtságot, érzelmi ingatagságot, bőrszárazságot, a bőr ráncosodását, korai öregedését, szájszáraz-ságot, a garat kiszáradását, fázékonyságot, izom-görcsöket, kellemetlen szájsza-got, refluxot, székrekedést, infarktust, agyvérzést, trombózist, a vérnyomás, ingadozását, szédülést, zavartságot, a vércukor, a húgysav többletét, vesekövet, húgyúti fertőzést, daganatokat, hátfájdalmat, éhséget.

A láz: a testhő 37 °C-ig normál, 37 - 38 °C közt hőemelkedés, 38 °C fölött láz.

​- úgynevezett „belső láz” és "külső láz" nem létezik.

- a hidegrázás és/vagy izzadás nem láz.

- testhőt mérni folyadékos, nem digitális mérővel, hónaljban 7-10 percig kell.

- elhúzódó betegség esetén döntő lehet, hogy valakinek 37,1 °C, vagy 37,4 °C a napok óta tartó hője.

- a szervezet nem képes 41 °C fölé emelni a testhőt láz esetén, 41 °C-on pedig nem "sül meg az agyunk" és nem ég el semmink. 

​A láz a szervezet természetes védekező reakciója a fertőző betegségek ellen. a megemelkedett testhő mellett az immunrendszer nagyobb hatásfokkal dolgozik, a baktériumok, vírusok szaporodása nehezebb. Tehát a láz a gyógyulást segíti, azt gyorsítja. A tévesen „lázgörcsnek” elnevezett rohamot nem a magas hőmér-séklet okozza, hanem a fertőzés során felszabaduló anyagok, amelyek 36°c-on is felszabadulnak, a láz csökkentése nem védi ki, nem előzi meg a reakciót az erre hajlamos embereknél. Csillapítása tehát rutinszerűen, csak azért, mert magas (pl. 40 °C) nem javasolt - kivéve bizonyos társbetegségek, súlyos szívbetegség, terhesség, stb. esetén. Amennyiben erős rosszullétet, hányást, elalvási nehézséget, súlyos elesettséget, stb. okoz, csillapítható, ezzel azonban a betegség lefolyása hosszabbodhat.

Nátha, torokgyulladás, felső légúti fertőzés

- lázmérés

- láz esetén lázcsillapítás általában nem ajánlott, a gyógyulást késleltetheti. Kivéve bizonyos állapotok, társbetegségek esetén.

- bő folyadékbevitel (víz, minimum napi 2-2,5l, hársfa-, kamillatea),

- torokfertőtlenítésre méz, sós vizes gargarizálás is eredményes (egy pohár langyos vízbe 1 teáskanál só, naponta 3x). 

- köhögés esetén hársfa, kamilla, kakukkfű tea, ha váladék szakad fel (vagy ACC, Ambroxol, Mucofree, Mucopront, Sinupret, stb.)

- orrdugulás esetén fontos ennek megoldása, ellenkező esetben középfül-, ill. arcüreggyulladás alakulhat ki. Az orrsprayk előnyösebbek az orrcseppeknél (Nasopax, Nasivin, Novorin, Otrivin, Rhinatiol, Rhinospray, stb.) - e készítményeknél fontos, hogy ne lépjük túl az előírt alkalmazási időt és gyakoriságot, mivel túlzott használatuk súlyos mellékhatásokhoz vezethet az orrnyálkahártyát, orrüreget, az orr csontjait károsíthatja. Ha már előbbi komplikációk fennállnak, a helyi meleg segíthet (só, infralámpa, kamillás gőzölés).

Gyakran felmerül a kérdés, hogy antibiotikum nem szükséges-e? A felső légúti fertőzések jelentős többsége vírusos eredetű, így az antibiotikum (amely baktériumok ellen hatásos) alkalmazása ilyenkor nem jön szóba. A legtöbb bakteriális fertőzés szintén meggyógyul antibiotikum nélkül is, kivételes esetekben van szükség csak ezek alkalmazására. A felesleges antibiotikum használat egyrészt a mellékhatások miatt kerülendő (egyéb, hasznos baktériumok elpusztítása miatt hasmenés, gombás fertőzés, stb.), másrészt az antibiotikum rezisztencia növekedéséhez vezethet. Ez azt jelenti, hogy, amennyiben nem megfelelő esetben, nem megfelelő panaszra/kórokozóra, és nem megfelelő ideig szedett antibiotikumot alkalmazunk, a kórokozók megtanulják kivédeni azok hatását, így az adott antibiotikum a következő alkalommal hatástalan lehet. Nem csak adott személy esetében, hanem előbb utóbb mindenkiben. Ez egy napjainkban egyre súlyosabb következményekkel járó probléma, amely végső esetben oda vezethet, hogy nem marad hatásos antibiotikum a legegyszerűbb bakteriális fertőzések megfékezésére sem, így ezek (pl. tüdőgyulladás) az eddig megszokottaknál súlyosabb megbetegedést okozhatnak gyakoribb és súlyosabb szövődményekkel, hosszabb, nehezebb gyógyulással, magasabb halálozással.

Hasmenés, gyomorrontás

Hasmenés = napi 3-nál több híg széklet.

- okai: fertőzés (általában vírusos), ételmérgezés, allergia, tejcukor-érzékenység, lisztérzékenység, gyulladásos bélbetegség, vakbélgyulladás, antibiotikum okozta hasmenés, diéta hiba (pl. fogyókúra), stressz, stb.

- a hosszú ideig fennálló, ill. gyakran visszatérő, vagy erős hasi görcsökkel, véres, váladékos székürítésekkel, magas lázzal, erősebb hasi fájdalommal járó hasmenések kivizsgálást igényelnek.

- egyszerűbb, átmeneti fertőzések okozta hasmenés esetén a következőket érdemes betartani:

   - kiszáradás megelőzése. Bő folyadékfogyasztás, folyadék-, és sópótlás. Leg- jobb megoldás a szénsavmentes ásványvíz, csapvíz. Ha már ennek bevitele is hányást, hasmenést okoz, kis mennyiségeket érdemes gyakrabban fogyasztani (pl. 10-15 percenként 1-2 korty). A sópótlás megvalósítására legegyszerűbb megoldás az 1 l forralt, majd lehűtött vízhez adagolt 2 evőkanál cukor és 1/3 kávéskanál sóból készült oldat kortyonként történő fogyasztása.

   - bélnyugtatóként" segíthet a tisztán fogyasztott kamillatea (túlfogyasztása esetén a nyálkahártyákat kiszáríthatja).

   - probiotikumok szintén enyhíthetik a panaszokat: joghurt, (vagy pl. Lactiv, Linex, Normaflor, Protexin, stb.).

   - diéta: kerülendők a nagyon édes, zsíros, fűszeres ételek, szénsavas italok, rostos üdítők, tej, alkohol, kávé, erős teák, savanyúságok, dohányzás. Fogyaszthatók: ropi, keksz, pirítós, kétszersült, alma (héja nélkül), banán, rizs (nyákosan elkészítve), sós vízben főtt krumpli, sárgarépa főzelék.

   - gyakori kézmosás.

   - aktív szén tabletta (Carbo Activatus, Cralex - 3x3-6 tabletta/kapszula) segíthet a széklet szilárdabbá tételében, a hasmenések számának csökkentésében, ill. a méreganyagok megkötésében. A székletet feketére színezheti. Vény nélkül kapható.

   - "hasfogók" (a széklet gyakoriságát csökkentő, bélmozgást lassító szerek) használata általában nem javasolt, mivel a kórokozók által termelt méreganyagok hosszabb időt tölthetnek a bélrendszerben, felszívódásuk fokozódhat. Előnyösebb, ha ezek az anyagok a széklettel eltávoznak. Amennyiben napi 10-20-30 híg, görcsökkel járó fájdalmas székürítés jelentkezik, amely gyors folyadékvesztéssel, kiszáradással fenyeget, megengedhető e szerek használata, de csak addig, ameddig ez feltétlenül szükséges.

   - antibiotikumok használata még bakteriális fertőzések esetén is sokkal ritkábban jön szóba, mint a felső légúti fertőzések esetében. Az ott leírt, a felelőtlen használatból eredő probléma ebben az esetben is fennáll. E mellett egyes antibiotikumok használata fokozhatja a hasmenést, ill. okozója lehet annak.

Derékfájás

Rossz mozdulat, megerőltetés, izomhúzódás, hosszan tartó terhelés következtében alakulhat ki az "egyszerű" derékfájás. Otthonunkban a következőkkel próbálkozhatunk a panaszok javítása érdekében:

- kemény alapon fekvés (Jó, ha fekhelyünk kemény felülettel rendelkezik. Ha ez nincs így, javasolt naponta többször hátunkra feküdni behajlított csípővel és térdekkel a földre, szőnyegre, parkettára és így eltölteni 15-20 percet.).

- bő folyadékfogyasztás (A csigolyák közti porckorongok hidratáltsága, folyadékkal való telítettsége, az izmok anyagcseréje miatt fontos.).

- megfelelő pozitúrák felvétele, a gerinc terhelésének kerülése (Állni és ülni egyenes háttal, ha szükséges deréktámasszal, hajolgatás helyett guggolni egyenes háttal, fekvésből felkeléskor először oldalunkra fordulás, majd felülés támasz-kodva a kezek segítségével.).

- pihenés csak addig javasolt, amíg a mozgás nem kivitelezhető, vagy nagyon nehéz. Amint lehet javasolt a mozgás megkezdése, a terhelés kerülésével.

- helyi, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító kenőcsök, tapaszok alkalmazása segíthet.

- fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők a napi maximum dózisukig használhatók.

- kezdetben a nagyon meleg, ill. nagyon hideg kerülendő (fürdővíz, huzat, stb.).

- kezdetben a masszázs sem javasolt, ronthat a panaszokon.

- pár nap elteltével a helyi meleg, ill. a finom lazító masszázs jó hatású lehet.

- hosszabb távon, ha visszatérő panaszokról van szó, a panaszmentes időszakban tehetünk a megelőzés érdekében (testtartás, megfelelő pozitúrák a derék terhelése közben, a hátizmok erősítése - pl. úszás -, megfelelő folyadékfogyasztás, stb.).

Mikor forduljunk orvoshoz:

- ha a mozgás egyáltalán nem megy, vagy csak nagyon korlátozottan.

- ha a fájdalom nem szűnik, vagy erősödik.

- ha zsibbadás, érzészavar, izomgyengeség jelentkezik az alsó végtagokban, lábakban, fenékben.

- ha láz is jelen van.

- ha nagyon gyakran jelentkezik ez a panasz.

- ha széklet- vagy vizelettartási probléma jelentkezik egy időben.

​A rendelőben első körben a fentieket javasoljuk, ill. sokszor írunk fel gyulladáscsökkenő fájdalomcsillapítót izomlazítóval kombinálva. Ez az esetek nagy részében gyógyuláshoz vezet. Ha ez nem következik be, reumatológiára adunk beutalót, ahol helyi kezelésre, injekciós beavatkozásra, fizioterápiára, gyógytornára, gyógyfürdőre, ill. egyéb kezelésekre van lehetőség.

Alváshigiénia (mielőtt altatóhoz nyúlnánk)

​Az elalvást segíti, az alvás minőségét javítja:

- szigorú napirend - próbáljon minden nap azonos időben lefeküdni és felkelni, hétvégéken is.

- rendszeres mozgás - pl. napi fél óra tempós séta.

- rutinszerű elalvási szokások. - pl. tisztálkodás, fogmosás.

- megfelelő környezet az alváshoz. - friss levegő, szellőztetés, túl meleg, túl hideg hőmérséklet kerülése (praktikusan 20-21°c).

- megfelelő matrac és párna. - keménység, minőség, anyag.

- elalvás előtti relaxáció - erős akusztikus és vizuális ingerek kerülése (pl. tv, hangos zenehallgatás, villogó fények, stb.).

- a hálószoba rendeltetésszerű használata - alvás, relaxáció, nincs tévé, munka, tanulás, torna.

​Az elalvást nehezíti, az alvás minőségét rontja:

- mozgás a lefekvés előtti 3-4 órában.

- vacsora a lefekvés előtti 3-4 órában (főleg nehéz ételek).

- koffein-tartalmú italok fogyasztása a késő délutáni/esti órákban.

- alkohol fogyasztása lefekvés előtt. bár az alkohol álmosít, az alvást felületessé, nem pihentetővé teszi.

- túl sok folyadék lefekvés előtti fogyasztása. éjszakai vizelési ingert okozhat, felébreszti az embert.

- erős ingerek lefekvés előtt. stressz, vizuális, akusztikus ingerek.

- több alvás napközben.

- túl korai lefekvés. ha még nem álmos, keljen fel, olvasson, pihenjen egy másik szobában.

- éjszakai óra nézegetése felébredéskor.

- egyes gyógyszerek, orrspray-k 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!