KARÁCSONY - ÚJ PARANCSOLAT – ÚJ SZERETET


Molnár Máté református lelkész karácsonyi gondolatai.

Az évek során egyre inkább azt tapasztalom, hogy karácsonykor, meg az előtte lévő hetekben is, egyre nagyobb kihívást jelent, hogy a szeretet ünnepét valamilyen módon megtöltsük szeretettel. Pedig nagyon igyekszünk! Ilyenkor a legtöbb család már jó előre meg szokott tervezni mindent, hogy szép legyen az ünnep. Mi magunk sem vagyunk kivételek ez alól. Bevásárló listákat írunk, takarítunk, ajándékokat szerzünk be, csomagolunk, készülünk, díszítünk. Tesszük ezt azért már jó előre, hogy a nagy napon majd megpihenve figyelmesebbek, türelmesebbek, szeretőbbek lehessünk, mint máskor az évben. Reménység szerint amikor a kedves olvasó a kezében tartja ezt az újságot, már minden tervezett dolgával elkészült, vagy legalábbis nem sok van hátra belőlük.

Azon gondolkodtam, hogy vajon az emberek végig gondolják-e mostanság, hogy az eddig megtett út mennyire vezetett közelebb a kitűzött céljukhoz? Vajon a fentebb említett teendők elvégzésével meg fogjuk tudni teremteni a szeretetet? A szeretet ünnepének megélése, mennyire múlik a külsőségeken? Félre ne értse soraim a kedves olvasó, nem vagyok ellene annak, hogy a külsőségekben is megmutatkozzon, hogy ezek a napok kiemelt figyelmet érdemelnek. Azt viszont egyáltalán nem pártolom, hogy ezekkel a külsőségekkel pótoljuk a tartalmi részt.

A Bibliában Jézus azt mondja, hogy új parancsolatot kíván nekünk adni a régi helyett. Ezzel pedig megteremt egy új fajta szeretetértelmezést, pontosan azért, hogy megtalálhassuk az egyensúlyt, hogy ne jussunk el odáig, mint ahogy az előfordult már biztosan, – hogy karácsonyra fáradt, kiüresedett, mogorva ajándékozókká váljunk. János evangéliumában ezt olvassuk:

“Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást!” (Jn13,34)

Nem egy megszokott karácsonyi igevers ez, mégis nagyon fontos dolgokra szeretne utalni nekünk vele Isten, 2021 karácsonyán. Azt mondja, hogy ha szeretni akarunk, akkor vegyünk példát Tőle. Ha eddig úgy éreztük, hogy valami nincs rendjén egymás szeretetének megélésével, akkor tessék, itt egy új parancsolat, próbáljátok meg így. Isten úgy szeretett bennünket, hogy emberré lett karácsonykor. Közöttünk lakott, nem csak látszatra, hanem teljességgel odafordult az emberhez. Azért használom ezt a szót, hogy teljességgel, mert Istent érdekli az is, hogy mi zajlik bennünk. Hogy mit érzünk.

Mi az, ami a szívünkben van? Öröm, hála és elégedettség? Vagy inkább félelem, magány és szomorúság? Fontos feltenni magunknak a kérdést, hiszen ezen múlik az is, hogy szeretve vagyunk-e, illetve szeretni tudunk-e. A külsőségek, a terített asztal, az ajándékok, erre nem adnak választ! A bennünket szerető Isten azonban arra is figyel, hogy mi van a szívünk és lelkünk mélyén. Többek között erre adott példát nekünk.

Úgy szeressük egymást, ahogyan Ő is teszi velünk. Kéri Jézus ma is, 2021 karácsonyát ünneplő emberektől. Ha valóban azt szeretnénk, hogy a karácsony a szeretet ünnepe legyen az idén, akkor igyekezzünk a látszat mellett arra is odafigyelni, ami bennünk, és ami a szeretteinkben van. Ha az érzéseken kezdünk tájékozódni ezen az ünnepen, akkor közelebb kerülünk egymáshoz. Akkor tudunk megérteni másokat, és mások is akkor értenek meg igazán bennünket. Akkor tudunk majd szeretni, és engedni, hogy irántunk is kimutathassák szeretetüket. Isten az irántunk érzett szeretetét hozta el karácsonykor. Kívánom, hogy nekünk is sikerüljön ezt megélni.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!