Előzetesben a békési fosztogató


Kifosztás bűntette és kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt kezdeményezte a Békési Járási Ügyészség egy 29 éves büntetett előéletű gyomaendrődi illetőségű, de békési tartózkodási helyű férfi letartóztatását, aki egy 79 éves idős férfitól vette el a pénzét és egy patikából is jelentősebb összeget lopott. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványával egyetértve 1 hónapra elrendelte a terhelt letartóztatását.

A férfi 2022. január 20-án, a délelőtti órákban Békésen, az egyik bankfiókban tartózkodott, amikor felfigyelt az előtte ügyintézést végző 79 éves, mozgásában akadályozott, járóbottal közlekedő idős férfira, aki nagyobb összegű készpénzt, 545.000.-Ft-ot vett fel a bankfiókban. A terhelt még a sértett előtt elhagyta a bankfiókot és a szomszédos drogéria előtt várakozott. Az idős férfi a bankfiókból kilépve a felvett, borítékban kötegelve elhelyezett készpénzt kerékpárjának oldalkosarában lévő szatyorba rakta, majd felszállt a kerékpárjára és azt lassan tekerve elindult. Ezt látva a terhelt odalépett a kerékpárral előtte lassan elhaladó sértetthez, a kerékpár kosarában elhelyezett szatyorból kikapta a borítékot, majd futva távozott a helyszínről.

A helyszínre kiérkező rendőrök a sértett, valamint a banki alkalmazottak által adott személyleírás alapján azonosították a terheltet és rövid idő múlva tartózkodási helyén el is fogták, az eltulajdonított pénzből pedig 527.000.-Ft-ot lefoglaltak, és visszaadták a sértett részére. A hiányzó pénzt a terhelt cigaretta vásárlásra fordította.

 

A terhelt 2022. január 28-án, az esti órákban egy békési patikában vásárolt, amely során egy 10.000 Ft-os bankjeggyel akart fizetni. Tekintettel arra, hogy a patikában zárásra készültek, a gyógyszerész a kasszákban lévő, összesen 366.000.-Ft napi bevételt már korábban összegyűjtötte és az egyik kassza mögötti pultra helyezte. Amikor a patikus átment a patika hátsó helyiségébe, hogy a kapott 10.000.-Ft-os bankjegyet felváltsa, a terhelt felfigyelt a pultra helyezett pénzre, belépett a kassza mögötti térbe és jogtalan eltulajdonítás céljából magához vette azt. Ezt követően a férfi a váltópénzzel visszatérő gyógyszerésztől átvette a vásárlása után járó visszajárót, majd az eltulajdonított készpénzzel elhagyta a patikát. A rendőrök a gyógyszerész által adott személyleírás és a patika kamerája által rögzített felvételek alapján azonosították a terheltet, majd 2022. január 31-én elfogták, de az ellopott pénz már nem volt nála, azt a rendőrök a későbbiekben sem találták meg.

 

A munkanélküli, jövedelemmel nem rendelkező férfi számos alkalommal állt már bíróság előtt vagyon elleni, illetve erőszakos jellegű cselekmények elkövetése miatt, legutóbb a Békéscsabai Járásbíróság 2021 decemberében ítélte 9 hónap börtönbüntetésre, de annak letöltését még nem kezdte meg. A terhére rótt bűncselekményeket többszörös visszaesőként valósította meg oly módon, hogy a lopási cselekményét egy héttel azt követően követte el, hogy a kifosztás bűntette miatt gyanúsítottként felelősségre vonták. Mindezen körülményekre tekintettel a kényszerintézkedés kezdeményezésére a bűnismétlés veszélye miatt került sor.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!