1848-49-es hősökre emlékeztünk Békésen


Forrás: Virág István
Helyszin: Békés
Március l5-én az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc 174. évfordulója alkalmából a magyar történelem egyik leggyönyörűbb, legmagasztosabb pillanatára emlékeztünk.

Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 174. évfordulójára

Békés nem volt helyszíne az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharcnak, mégis részese volt az eseményeknek és következményeinek. A 2022. március 15-i program keretében ezen eseményre emlékezve tisztelgünk, és békési vonatkozásaira is emlékezünk.

Az 1848. március 15-i események híre néhány nappal később, március 20-án érkezett meg Békésre a Pesti Hírlappal. A hírek a Békési Polgári Kaszinó tagjaihoz jutottak el először. A Kaszinó elnöke Hajnal Ábel református lelkész haladéktalanul összehívta a Kaszinó Közgyűlését és a városi elöljáróságot is értesítették. A pesti események híreiről másnap, március 21-én tájékoztatták a lakosságot a református templomban, ezt követően átvonultak a községházához, ahol Asztalos István jegyző (a szabadságharcot követően Békés első polgármestere) ismertette a 12 pontot a közgyűlés előtt. Az elöljáróság megfogalmazta a vármegyéhez intézendő feliratát, a „Békésiek petíciója a vármegyéhez” címmel, melyet a közgyűlés elfogadott. Másnap, 1848. március 22-én, Gyulán népközgyűlést hívtak össze, ahol többek között nemzetőrség létrehozását javasolták.

Egy héttel később ismét ülésezett Gyulán a népközgyűlés, ahol döntés született a községet vezető bizottmányok megalakításáról és a nemzetőrség községenkénti megszervezéséről. Békésről több száz katona csatakozott a harcokhoz. Emléküket a Városháza épületén található márványtábla őrzi a következő felirattal: „A 48-as szabadságharcban Békésről 400 honvéd és 2000 nemzetőr vett részt Vécsey, Görgey, Guyon, Percel, Damjanich és Bem tábornokok seregeiben. Emléküket őrzi: Békés Község társadalma.”

A Forradalom és Szabadságharc 174. évfordulójára rendezett városi megemlékezés alkalmából 9 órától kezdődött a Szentmise a Hazáért a Szentháromság Plébániatemplomban, valamint a 9.15 órától Ünnepi Istentisztelt Református templomban. 10 órától Bagoly László karmester vezényletével a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar előadásában térzenét hallhattak a megjelentek a Forradalmi emlékműnél. A Himnuszt követően Polgár Zoltán Békés Város alpolgármestere tartott megemlékező beszédet, amelyben hangsúlyozta, hogy az emlékezés kötelességünk. Beszédében kiemelte Irányi Dániel márciusi ifjú, Békés egykori országgyűlési képviselőjének szerepét, akiről 2022. február 24-én nevezték el a Békési Polgármesteri Hivatal dísztermét születésének 200. évfordulója alkalmából.

„Magyar vagyok…” címmel ünnepi műsort adott elő Lakatos Viktória (szavalat) és Lévai Attila (ének, gitár), a Békéscsabai Jókai Színház művészei.

 A megemlékezés végén a Békés Megyei Önkormányzat, Békési Járási Hivatal, Békés Város Önkormányzata és intézményei, valamint a békési civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat a Forradalmi emlékműnél.

 

 

Tételek: 1 - 20 / 226 (12 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!