Hamarosan teljessé válik az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsabától Kecskemétig


Ünnepélyes keretek között elindították az M44-es befejező, Kecskemét-Szentkirály közötti szakaszának fejlesztését.

A szakaszon 32,2 kilométer hosszú 22,50 méter koronaszélességű, 2x2 forgalmi sávos leállósáv nélküli autóút valósul meg, összesen 14 műtárggyal, mely csatlakozik az építés alatt lévő M44 autóút Szentkirály- Lakitelek szakaszához.

 

A projekt az 5. számú főút, Kecskemét és 4623 jelű út, Szentkirály között valósul meg. A Kecskemét – Nagykőrös közötti szakaszt M8 gyorsforgalmi útként tervezik meg, a forgalomba helyezésre – egységesen a megépült szakaszokkal – már M44 gyorsforgalmi útként történik meg.

 

A szakaszon megépül:

 

1 különszintű csomópont (441 sz. főútnál)

 

1 turbó körforgalom (5 sz. főútnál)

 

11 aluljáró

 

3 felüljáró

 

1 külön szintű vasúti keresztezés (140 sz. Cegléd- Szeged vasútvonal

felett)

 

1 egyszerű pihenőhely (4 km-re az 5 sz. főúton építendő turbó körforgalomtól)

 

A fentiek szerint a megvalósítás az 5 sz. főúton létesítendő turbó típusú körforgalommal kezdődik, mely biztosítja a csatlakozást az M5 autópályával a Kecskemét- Észak autópálya csomóponton keresztül.

 

A szakasz megépítésével Kecskemét és Békéscsaba között teljes hosszban elkészül az M44 gyorsforgalmi út, ezáltal Békéscsaba is csatlakozik a hazai- és nemzetközi gyorsforgalmi úthálózathoz.

 

A munkaterületet március 22-én adták át, a munka várhatóan áprilisban el is kezdődik. A fejlesztés tervezett befejezése 2025 első negyedéve.

Eközben az M44 SZENTKIRÁLY- LAKITELEK SZAKASZ kivitelezése már jó ütemben halad. Az M44-es főpályán már az út cement stablizációs alaprétege épül.

 

A Kecskemét irányába történő visszakötés projektelemeinél a területszerzés majd régészeti feltárások indulnak.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!