Ma 51. éve újra város Békés


Békés az idők során többször nyert városi rangot, véglegesen 51 évvel ezelőtt, 1973. április 15-én nyilvánították várossá. Az írásos források alapján Békés ekkor negyedik alkalommal szerezte meg a városi státuszt.

Először...

 

Békést 1405-ben említik először városként az írásos források, feltételezhetően attól kezdve, hogy Maróthy János macsói bán adományként megkapta településünket és környékét. A források 1563-ban is városként nevezik, amikor is pünkösdkor a törökök kirabolták Békés városát. A középkori településszerkezet és maga a város 1685-től pusztult el. Békés bizonyítottan több alkalommal néptelenedett el az idők során, újkori történetének kezdete az 1711. december 28. naphoz köthető, amikor beiktatták hivatalába Kabai Dániel református lelkészt. Ezen az egyetlen napon megtörtént településünk egyházi és világi újjáülése, azóta Békés területe folyamatosan lakott, innen számítjuk újkori alapítását.

 

Másodszor...

 

1848-ban a forradalmat követően Békés rendezett tanácsú város lett, bíró helyett polgármestert választott, a település első polgármestere Asztalos István. Településünk 1872-ig tudta megőrizni városi státuszát, majd nagyközséggé nyilvánították.

 

Harmadszor...

 

1919. április 2-án Békés a törvény erejénél fogva ismét városi rangot kapott, miután a Forradalmi Kormányzótanács XXVI. sz. rendelet 6. § kimondta, hogy „...minden huszonötezer lakosnál többet számláló község városnak számít még akkor is, ha a régi közigazgatási beosztás másképp rendelkezik.” Ez az állapot alig egy hónapig tartott, miután Békésen megjelentek a román megszálló csapatok.

 

Negyedszer...

 

1973-ban négy település részesült városi rangban: Békés, Kiskőrös Mezőkövesd és Nyírbátor. Békés népessége ekkor 21.022 fő volt. A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa a 16/1972. sz. határozatával 1973. április 15. nappal nyilvánította várossá Békést – írja a Békés Megyei Népújság. A Városi Tanács április 20-án tartotta alakuló ülését a Bérház nagytermében, ahol Fehér Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese tartotta az ünnepi beszédet, és átadta a városi tanács elnökének a várossá nyilvánításról szóló okmányt. Elnökké választották Makoviczki Jánost, elnökhelyettessé Vámos Lászlót, titkárrá Dr. Sós Sándort. Az ünnepség részeként került elhelyezésre a gróf Széchenyi István tér 2. sz. alatti társasház „lepkeház” alapköve, melyet Fehér Lajos helyezett el.

 

A napjainkban adományozható városi elismerések alapját 1973-ban fogadta el a városvezetés. A helyi önkormányzati elismerések hagyományosan a várossá nyilvánítás alkalmából, a minden év áprilisában megrendezett ünnepi képviselő-testületi ülés keretében kerülnek átadásra. A Békés Városért kitüntetést először 1979-ben adták át, az első kitüntetett Gulyás György karnagy, a Békés-Tarhosi Énekiskola alapítója és igazgatója.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!