A várossá nyilvánítás alkalmából ismét sor került a helyi kitüntetések odaítélésére. Gratulálunk a díjazottaknak!


Megjelent: 2022 Április 14. ( Csütörtök ) 19:15
Módosítva: 2022 Április 16. ( Szombat ) 10:09
Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete azon személyeknek, akik a város gazdasági, társadalmi fejlődése, a kulturális és a művészeti élet területén, valamint a lakosság érdekében hosszabb időn át végzett tevékenységükkel kimagasló érdemeket szereztek, a "Békés Városért" kitüntetést alapítja.

2022-ben "Békés Városért" kitüntetésben részesült D. Nagyné Kecskeméti Nóra, Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 75/2022. (III. 24.) számú határozata alapján, a város civil közösségeiben végzett önkéntes tevékenységéért.

 

D. Nagyné Kecskeméti Nóra. Angol-német szakos tanár. Egyetemi diplomáit Szegeden szerezte. Pedagógus pályáját 2002-ben kezdte meg a Szegedi Kis István Református Gimnáziumban angol-német szakos középiskolai tanáraként. A kommunikatív nyelvoktatás élharcosa és egyben az intézmény idegennyelvi munkaközösségének vezetője. Elkötelezett tagja az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének. Munkájával segíti az egyesület levelezését, a szervezet vezetőségi tagjának is megválasztották. Többek között az ő munkája révén is vált országosan ismert szervezetté a békési egyesület. Kezdeményezésére évente 10-12 tanulót juttatnak el Bécsbe az ausztrál nagykövetségre, valamint az ott szervezett ünnepségre. Az egyesület részt vett az International Festival Bazaaron, az ENSZ Women’s Guild nevű szervezet jótékonysági rendezvényén, ahol városunkat is népszerűsítette. Az egyesületi munka kapcsán számos cikket publikál az egyesület honlapjától kezdve a megyei sajtóig. Ugyancsak nagy szerepe van a júliusi békési ausztrál nap megrendezésében.

 

 

2022-ben "Békés Városért" kitüntetésben részesült Durkó Albert Zoltán, Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 76/2022. (III. 24.) számú határozata alapján, a Békés városban élő hátrányos helyzetű családok szociális, mentális és hitéleti megsegítése érdekében kifejtett tevékenységéért.

 

Durkó Albert Zoltán. Békésen született hívő keresztény családban, mely egész további életét meghatározta. 1996-tól – megalakulása - óta vezetője a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziójának, s nyújt azóta is segítő kezet a társadalom legkiszolgáltatottabb rétegeinek. Irányítása alatt a Misszió ma már számos területen, szervezeten és intézményen keresztül nyújt szolgáltatásokat, így a szociális alapellátásban, az oktatásban és különböző missziós tevékenységekben. A Misszió által alapított Reményhír Intézményfenntartó Központ 2012 óta működteti jelenleg három telephelyen Békésen a Reményhír Szakképző Iskola, Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolát. Meggyőződése, hogy az esélyek kiegyenlítődésének már az óvodában el kell kezdődnie ahhoz, hogy az esélyegyenlőség folyamatos és tartós maradjon. Országosan elismert és aktívan tevékeny szervezete, amely mai napig békési központtal működik, elősegíti a város országos, akár nemzetközi szintű ismertségét. 2015-ben Raoul Wallenberg-díjjal ismerték el tevékenységét, melyet a hátrányos helyzetben élők, diszkriminációt elszenvedők érdekében, az emberi és állampolgári jogok törvényben biztosított érvényesítésében kifejtett.

 

 

 

2022-ben "Békés Városért" kitüntetésben részesült Erdősné Sági Mária, Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 77/2022. (III. 24.) számú határozata alapján, Békés város lakossága érdekében és a kulturális élet területén végzett kimagasló tevékenységéért.

 

Erdősné Sági Mária. 1986-ban a Debreceni Tanítóképző Főiskolán a tanítói diplomája mellé könyvtár speciálkollégiumi oklevelet is szerzett. 1994-ben a békési könyvtárban helyezkedett el, ahol 2002-ig feldolgozó és olvasószolgálatos könyvtárosként tevékenykedett. 2003. január 1-jén vette át a Békés Városi Könyvtár - későbbi nevén Békés Városi Püski Sándor Könyvtár - irányítását, melyet egészen 2022. január 31-ig, nyugdíjba vonulásának napjáig vezetett. Egy olyan időszakban lett vezető, amikor a könyvtárszakma gyökeres átalakuláson ment keresztül folyamatos kihívások elé állítva ezzel e hivatás művelőit. A könyvtár szakmai hírnevét öregbítette többek között: a Minősített Könyvtári cím elnyerésével. Munkássága alatt olyan szakmai közösséget teremtett, amely hozzáértéssel szolgálta a könyvtárhasználókat, a kikapcsolódni, vagy tanulni vágyókat. Munkássága teljes ideje alatt fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy Békés lakosságának széles körében elősegítse az elődök kultúrájának megismerését, megszerzését és tovább örökítését.

 

 

 

 

Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete azoknak a személyeknek, akik Békés város és polgárai érdekében tevékenységükkel kimagasló érdemeket szereztek, a város hazai és nemzetközi elismerését elősegítették, a "Békés Város Díszpolgára" címet adományozza.

 

2022-ben "Békés Város Díszpolgára" címben részesült Varga Sándor, Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 74/2022. (III. 24.) számú határozata alapján lokálpatrióta, helytörténeti munkássága és a békési közösségi életben végzett aktív tevékenységéért.

 

Varga Sándor. Szülei, nagy- és dédszülei földművesek, kisbirtokos békésiek. A törökszigeti tanyavilág lakója, a törökszigeti iskola kisdiákja, aki a nyolcadik osztályt, már a Jantyik utcai iskolában fejezte be kitűnő eredménnyel. felvételt nyert a debreceni Református Nagykollégium Gimnáziumába. A magas tandíj miatt második osztálytól már az Orosházi Mezőgazdasági Technikumba került. 1975-ben megszerezte mérnöki diplomáját. A békési gépészeti oktatásban új fejezet nyílt képzettsége és személyisége által. A Békés-tarhosi Zenei Napok segítőjeként évtizedekig jelen volt, majd a Békés-Tarhosi Baráti Kör titkári feladataival is megbízták. Ápolója a tarhosi énekiskola szellemiségének, részt vett a Gulyás György Művészeti Intézet alapításának előkészítésében. A Békési Városvédő és Szépítő Egyesületnek 1989-ben alapító tagja, örökös pártolója, tiszteletbeli tagja. 1999-ben Békés Városért kitüntetésben részesült. 2005-ben Magyar Köztársaság Érdemkereszt ezüst fokozatát érdemelte ki. 2016-ban Nefelejcs-díjban részesült.

 

 

 

 

 

 

 

Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete azon civil szervezetek számára, amelyek a város gazdasági, társadalmi fejlődéséhez hozzájárulnak, abban közreműködnek, a „Civilek a Városért” kitüntetést alapítja.

 

2022-ben „Civilek a Városért” kitüntetésben részesült a Békési Ipartestület, Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 78/2022. (III. 24.) számú határozata alapján, a kézművesek, kisiparosok, mikro vállalkozások összefogásában végzett és önkéntes közösségformáló tevékenységéért.

 

Békési Ipartestület. A Békési Ipartestület 1884 óta működő civil szervezet. Jelenleg 63 önkéntes tagdíjat fizető tagja képviseli a város kisiparos, kiskereskedő vállalkozóit. Az Ipartestület alapelve a mesterség tisztelete és a szakmai munka becsülete. Tagjai elsősorban a hagyományos kisipari és kézműves tevékenységet folytató egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok vezetői. Tagjai érdeklődnek és tevékenyen kiveszik a részüket a közügyek gyakorlásból. A szervezeten belüli közös gondolkodás, a tenni akarás jellemző a tagságra. Elsődleges feladatuknak tekintik a vállalkozásbarát gazdasági környezet kialakítását. Ennek érdekében két önkormányzati képviselő testületi tagjuk folyamatosan figyelemmel kísérik a város gazdasági jellegű intézkedéseit. Az ipartestület felelőssége és szerepvállalása abban nyilvánul meg, hogy segítséget nyújt a tagoknak, illetve más vállalkozásoknak abban, hogy a régi termelés alapú rendszerből képesek legyenek átlépni egy tudás és innováció alapú minőségközpontú termelésbe. Az Ipartestület összetartó, közösségformáló ereje ebben az önkéntes összefogásban van. Egy igazi szellemi műhely, ahol politikai és vallási nézetre való megkülönböztetés nélkül mindenki elmondhatja tapasztalatait, véleményét.

 

 

 

 

Békés Város Képviselő-testülete azon sportolóknak, akik az adott évben kiváló eredményeket értek el hazai, illetve nemzetközi versenyeken, és ezzel hozzájárultak a város ismertségének növeléséhez, „Az Év Békési Sportolója” címet adományozza.

 

2022-ben „Az Év Békési Sportolója” címben részesült Római Ruben, Békés Város Képviselő-testülete 79/2022. (III.24.) számú határozata alapján, a 2021. évben nyújtott kiemelkedő sportteljesítményéért.

 

Római Ruben. Az idei díjazott 2015-ben kezdte az ökölvívást. Többszörös válogatott és OB helyezett. Részt vett az Ifi Európa – bajnokságon és egyéb nemzetközi versenyeken. 2020 óta Budapesten él és tanul. A Madárfészek Akadémia biztosítja számára a megfelelő felkészüléshez szükséges feltételeket de, az iskolai szünetekben, vagy amikor a felkészülés megengedi itthon, Békésen is tréningezik.

2021-ben kiemelkedő helyezést ért el. Az Ifjúsági Országos bajnokságon 60 kg –os súlycsoportban, első helyezett lett. Ugyancsak ebben az évben a felnőtt férfi Országos bajnokságon harmadik helyezést ért el saját súlycsoportjában. Hamarosan újabb kihívás vár rá, hiszen ebben az évben érettségizik.

 

 

Tételek: 1 - 20 / 80 (4 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!