Heves zivatarokra van kilátás szerda éjszaka - csütörtök hajnalban!


A délután második felétől egy érkező hidegfront hatására nyugat felől ismét egyre többfelé számíthatunk zivatarokra. Leginkább az ország déli felén (a Dél-Dunántúlon, valamint az Alföld déli és középső területein) heves zivatarok kialakulása is várható, a zivatarok akár rendszerbe is szerveződhetnek.

Ezek mellé erősen viharos (90-100 km/h-t elérő, meghaladó; károkozó) szélrohamok, jégeső (akár > 2-3 cm) és intenzív csapadékhullás (~ 15-25 mm) társulhat. A (heves) zivatarok az esti, éjszakai órákban kelet felé haladnak, az Alföldön, északkeleten még csütörtök hajnalig is kitarthat a zivatartevékenység. Megjegyzés: az időjárási helyzet függvényében kisebb körzetekben (déli tájak) nem kizárt magasabb fokozatú, piros zivatarriasztás érvénybe lépése sem.

Miután kivonultak a zivatarok az országból, csütörtökön kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség már nem valószínű.

2022.05.25. 13:11 Országos Meteorológiai Szolgálat

A Békési Önkormányzati Tűzoltóság közösségi oldalán javasol biztonsági intézkedéseket: 

Mindenképpen tájékozódjunk az időjárási helyzetről: https://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/ Érdemes felkészülni, ajtókat, ablakokat becsukni, a szél által elmozdítható tárgyakat rögzíteni vagy biztonságba helyezni!

Fotó: Tóth Ferenc - Nyári vihar az Ady utca környékén. 

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!