A szakember választás legfontosabb szempontjai


Megjelent: 2022 Július 12. ( Kedd ) 10:37
Módosítva: 2022 Július 12. ( Kedd ) 14:24
A különböző otthonteremtési- és felújítási támogatásoknak köszönhetően rengetegen kezdtek bele otthonuk modernizálásába.

Emiatt a piacon elérhető szakemberek száma jelentősen lecsökkent — nem ritka, hogy hónapokat kell várni arra, hogy az adott szaki felmérje a helyszínt vagy árajánlatot adjon.

Éppen ezért sok lakás- és háztulajdonos van, aki inkább saját kezűleg, házilag kezd bele a felújítási munkálatokba. Ez mindaddig működőképes, amíg rendelkezik azzal a szakértelemmel, gépparkkal és szabadidővel, ami az adott felújítási munkálatok elvégzéséhez szükséges.

Ám sajnos van néhány olyan részfeladat is, amelyhez mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, hiszen egy villany- vagy gázszerelés során rengeteg dolog sülhet el balul, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek.

Felmerül tehát a kérdés, hogy milyen szakembert érdemes választani ahhoz, hogy mind anyagilag, mind pedig minőségileg is jobban járjunk a házilag történő kivitelezéshez képest?

Az alábbiakban pontosan ennek járunk utána: mire érdemes figyelni a szakember megkeresésekor, kiválasztásakor és megbízásakor?

A szakember választás buktatói

Ahhoz, hogy sikeresen megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelő szakit, tisztába kell kerülnünk azzal is, hogy milyen intő jelek bukkanhatnak fel, ha egy nem hozzáértő mesteremberrel sodor minket össze a sors.

Az első figyelmeztető jel manapság — sajnos — az, ha a szakember azonnal ráér.

Ekkor két dolog játszódhat le a háttérben:

  • Az adott szaki nem igazán jeleskedik az ügyfélszerzésben.
  • A szakember nem végez jó munkát, ezért senki sem ajánlja tovább.

Az első opcióval semmi probléma nincs: egy vállalkozás működtetése igen sokrétű folyamat, ezáltal rengeteg feladatot foglal magában, aminek az ügyfélszerzés is a része. Előfordulhat, hogy a szakember ehhez egyáltalán nem ért, vagy csak szimplán nem akar vele foglalkozni. Ekkor szerencsénk van, hogy megtaláltuk őt — használjuk ki a lehetőséget!

A probléma leginkább a második forgatókönyvvel van, hiszen a jó szakiknak nem feltétlenül kell az ügyfélszerzéssel foglalkozniuk, szájról szájra is terjed a nevük és/vagy telefonszámuk, ezáltal rengeteg munkát tudnak szerezni.

Ha egy olyan szakembert találunk, aki azonnal ráér, mindig kezdjünk el gyanakodni és derítsük ki, hogy az előbb felsorolt két opcióból vajon melyik a valóság. Ennek legegyszerűbb módja, ha kérünk a mestertől leinformálható referenciákat. 

A következő buktatót mindezeknek a szöges ellentéte okozhatja — mikor a szakember túlságosan elfoglalt. Ekkor hónapokat, vagy akár több, mint fél évet is várnunk kell rá, ami a jelenlegi árdrágulás mellett hatalmas luxusnak hangzik.

Sajnos az is gyakori manapság, hogy mivel túl nagy a szakemberek iránti kereslet, ezért megduplázzák az árajánlatokat, így ha a tulajdonosok elfogadják azt, akkor a szakik elégedetten kezdenek bele a munkálatokba, de ha nem fogadják el, akkor sem szomorkodnak — hiszen minden elszalasztott lehetőségre három másik jut.

Most azonban tegyük fel, hogy szerencsénk van: találunk egy szakembert, akire nem kell túl sokat várnunk, de ennek ellenére megbízhatónak tűnik.

Sok probléma sajnos csak ezután, a munka kezdetével derül ki.

Gyakran hallani például, hogy a szakemberek visszaélnek a helyzetükkel, és ahelyett, hogy a saját szerszámaikkal dolgoznának, a megrendelőtől kérnek kölcsön. Amennyiben pedig a tulajdonosnak sem áll rendelkezésére az adott szerszám, bérelni kell.

Mondanunk sem kell, ez jelentősen megdobhatja a költségeket, hiszen a szakember szolgáltatási díján felül a szerszámok napi kölcsönzési díját is ki kell fizetnünk, ami akár meg is duplázhatja a költségeket.

A szerszám a felújítási-, építési- és modernizálási feladatok talán legfontosabb eleme, ezért mindig, minden esetben győződjünk meg arról, hogy az adott szakember rendelkezik a feladatok elvégzéséhez szükséges szerszámokkal.

A probléma nem is az olyan általános eszközökkel van, mint a fúró, a kalapács vagy a csavarhúzó, hiszen ezekkel rendszerint a ház tulajdonosa is rendelkezik — amennyiben pedig nem, a megvásárlásuk nem jelent túl nagy költséget, cserébe viszont igen jó befektetésnek számítanak.

Sokkal rosszabb a helyzet akkor, ha speciális, ipari eszközökre van szükség, legyen az akár egy csőszerelő présgép vagy egy vákuumszivattyú, amelyet direkt ipari használatra, a csövek összeszerelésére vagy a gáz zárt térből történő eltávolítására használnak.

Ezekben az esetekben sem a bérlés, sem a vásárlás nem lesz olcsó. Bár egy szerszámot — szerencsére — bármikor el lehet adni, de ehhez előbb meg kell vásárolni, ami igencsak megdobhatja a felújítási- vagy építési költségeket.

A jó szakember egyik ismérve tehát az, hogy minden olyan eszközzel és szerszámmal rendelkezik, ami a munka elvégzéséhez szükséges.

Sajnos manapság elég idegörlő folyamat megtalálni azt a szakit, aki belátható időn belül elérhető, ért a szakmájához és mindezek mellett rendelkezik minden olyan erőforrással és eszközzel, amire szükség van — ezért ha megtaláljuk, ragaszkodjunk hozzá és próbáljuk meg minél jobban kiszolgálni az igényeit, hogy cserébe ő is a legnagyobb hozzáértéssel, biztonságban végezze el házunk felújítási- vagy építési munkálatait.

 

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!