A közösséget erősítették a megyei polgárőr napon, Dánfokon


Forrás: Békés Vármegyei Polgárőrök Szövetsége
Helyszin: Békés - Dánfok
Megjelent: 2022 Július 24. ( Vasárnap ) 16:47
Módosítva: 2022 Július 31. ( Vasárnap ) 17:17
Immáron huszadik alkalommal tartották meg a Békés Megyei Polgárőrnapot szombaton, Békés-Dánfokon. Az eseményen több százan vettek részt, számos elismerés talált gazdára, illetve programok sora szolgálta a kikapcsolódását.

Kálmán Tibor, Békés polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott, minden megyei település nevében elmondhatja, hogy nagyon hálásak a polgárőröknek.

„– Tevékenységük nagyon fontos és elengedhetetlen, a szervezet tagjai ott vannak mindenütt a külterületekről a rendezvényekig – hangsúlyozta.”

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, rendkívül fontosnak tartja, hogy a polgárőr közösségek éljenek.

– A közösségi rendezvények nagyon komoly üzenettel bírnak, elsősorban azért, mert a pandémia miatt volt egy több mint két éven át tartó kihagyás – folytatta a gondolatot. – Online módon nehéz önkénteseket összetartani és vezetni, a személyes találkozások szerepe elengedhetetlen. Hozzátette, országos szinten is lényegesnek tartja, hogy ahol lehetőség nyílik rá, szervezzék meg a programokat.

-Az elnök szólt arról, hogy az elmúlt évek egy nagyon szép időszakot, aranykort hoztak a polgárőrség számára.

– A kormány, a Belügyminisztérium és a rendőrség egyaránt nagyarányú, sokféle támogatást biztosított a szervezeteknek.  A polgárőrség ellátottsága feljutott a csúcsára, ugyanakkor tagjainkat fel kell készíteni, hogy egy nehezebb időszak következik, de az önkéntességnek, a motiváltságnak, a települések iránti lokálpatriótizmusnak meg kell maradni – hangsúlyozta, majd elmondta, ismeri a polgárőröket és biztos benne, hogy ez - sikerülni fog.

Lipták István a XX. Békés Megyei Polgárőr Nap moderátora felolvasta Dankó Béla országgyűlési képviselő levelét, melyben köszöntötte a polgárőröket.

Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége elnöke elmondta, közel nyolcszáz polgárőr és a meghívott vendégek vettek részt a rendezvényen, ami a pandémia utáni első ilyen összejövetelük volt.

„– A találkozó legfőbb célja az volt, hogy erősítsük az összetartozást, fejet hajtsunk a polgárőrök tevékenysége előtt, akik díjazás nélkül végzik a munkájukat – húzta alá.”

A színpadon kulturális események, illetve délutáni családi programok szolgálták a kikapcsolódást, több polgárőr egyesület főzött és határvadász toborzást is tartottak.

A gádorosi polgárőrök például „puszta” marhapörköltet főztek. Elnökük, dr. Prozlik László kiemelte, nagyon fontosnak tartja, hogy egy kötetlen szabadidős programot szervezzenek a polgárőröknek, ezt minden évben mindenki megérdemli legalább egyszer.

– Ilyenkor barátságok születnek, és régi barátok is találkoznak, ami felemelő érzés – tette hozzá.

Karizs István, aki a pörköltet készítette, elmondta, hagyományos módon főzték az ételt lapockából és egy kis lábszárból. Ahogy írtuk, több település polgárőrei főztek, a Békési Polgárőrség tagjai, Csonka László és Csarnai János pedig kolbászt sütött a vendégeknek.

Az eseményen számos elismerés talált gazdára.

Országos Polgárőr Szövetség arany érdemkereszt kitüntetését Ladányi Zoltán rendőr ezredes, a Békési Rendőrkapitányság vezetője és Jedlinszki Béla István az Orosházi Polgárőr Egyesület elnöke vehette át. Az ezüst érdemkeresztet Marti Imre (Mezőberény) és Kisfaludy Béla (Körösnagyharsány), a bronz érdemkeresztet Csekő László (Pusztaföldvár) érdemelte ki.

A Békés Megyei Kormányhivatal elismerését Krizsán László és Varga Mihályné kapta.

Szent György emlékplakettet vehetett át dr. Varga K. Attila r. ezredestől, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjétől Csiki Sándor, Makszi József, Oláh György, Rátódi István, Barát Ferenc, Fehér János, Opra József, Pljesovszki Mihály, Schwikker Attila, Sztvorecz András.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elismerését Kiss András igazgató adta át Puskás Sándornak és Papp Katalinnak.

A BMPSZ emlékérem kitüntetésében Almási Levente r. alezredes, Győrki Zoltán Erik, Szakáll János, Varga Pál részesült. BMPSZ oklevelek és emléktárgyak, a Magyar Posta és az önkormányzatok elismerései is gazdára találtak.

A polgárőr napon a rendőrség munkatársai a helyszínen tájékoztatták a szerződéses határvadász képzés iránt érdeklődőket és felvilágosítást adtak a jelentkezési feltételekről, a felvételi eljárásról, és a várható szolgálati feladatellátásról.

Főzőverseny eredménye:

     I. helyezett   Csanádapácai Gábriel Polgárőr Egyesület

     II. helyezett     Újkígyósi Polgárőr Egyesület és a Gádorosi Polgárőr Egyesület

Különdíjat kapott a Viharsarok Polgárőr Szervezet-Kevermes

Szöveg Beol.hu / Papp Gábor /

Fotó: Nátor János – Virág István

Tételek: 1 - 20 / 435 (22 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!