A holokauszt roma áldozataira emlékeztek Békésen


Megjelent: 2022 Augusztus 3. ( Szerda ) 12:07
Módosítva: 2022 Augusztus 8. ( Hétfő ) 14:38
A Roma Holokauszt Áldozatainak Emléknapját rendezték meg Békésen. A Cigány Világszövetség 1972-es párizsi határozata alapján minden évben, augusztus 2-án emlékeznek meg a holokauszt során elhurcolt roma áldozatokról.

 

„A múltat megváltoztatni nem lehet, de a vészterhes időkre emlékezni, és a borzalmakból tanulni kötelesség” – hangzott el a békési megemlékezésen, amelyet a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziója, Békés Város Önkormányzata és a Cigány Módszertani és Kutató Központ közösen szervezett.

 

A misszió központjában megtartott ünnepi konferencián Durkó Albert misszióvezető, Ficz Emma, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság osztályvezetője, valamint Zima András, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem tanszékvezetője, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója emlékezett meg a háborús népirtás borzalmairól, amely a zsidóság mellett nagyszámban érintette a Magyarországon élő roma lakosságot is.

 

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven a programok a békési Széchenyi téren felállított emlékműnél folytatódtak, ahol Szabó Gábornak, a Békés Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjének, valamint Mucsi András, önkormányzati képviselőnek a szavai után, az esemény záróakkordjaként, a jelenlévők az emlékezés koszorúinak elhelyezésével, és egy-egy mécses meggyújtásával emlékeztek az áldozatokra.

 

Tételek: 1 - 20 / 42 (3 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!