Az áremelés hatása - megugrott a kereslet a napelemek iránt


Egyik napról a másikra, az energiaár-emelés bejelentését követően tízszeresére nőtt egy békéscsabai KFT-nél a napelemek és az energiatárolók utáni érdeklődés. Kukla Imre ügyvezetőt, 2021 Békés megyei kamarai vállalkozóját kérdeztük, kinek érdemes zöld energiában gondolkodnia.

A békéscsabai Kft. Magyarországon az elsők között kezdett el napelem telepítéssel foglalkozni 1997-ben. Ügyvezetője, Kukla Imre régen is a zöld energia elkötelezettje volt. A cég nagykereskedelmi képviselete most már Romániában is megtalálható és meghatározó. Átlagosan negyven embert foglalkoztatnak, többek között erősáramú elektrotechnikusokat, villanyszerelőket, gépkezelőket, ácsokat és szerkezet építő munkásokat. A tervezéstől a földmunkán át mindent elvégeznek, ami a napelem telepítéssel kapcsolatos. Komoly kapcsolatot építettek ki nemzetközi beszállítókkal, melyeket disztribútori szinten is képviselnek.

A napelemek és az energiatárolók iránt eddig is nagy volt az érdeklődés, amióta pedig bejelentették a drasztikus energiaáremelést, még nagyobb, pillanatnyilag a cégnek minden kapacitása foglalt.

–       Nagyjából tízszeresére nőtt az amúgy is nagy érdeklődés egyik napról a másikra – mondta Kukla Imre. – Az ügyvezető hozzátette: néhány alkatrésztől eltekintve van utánpótlás mindenből. Inkább az a kérdés, hogy a szolgáltatók meddig bírják befogadni a visszatáplált energiát, a mostani hálózatok ugyanis nem erre voltak kitalálva. Van, ahol már most visszautasítják a megkereséseket, az ugyanis az csak érem egyik oldala, hogy a tulajdonosnak van pénze és telepítésre alkalmas helye. A másik oldal a szolgáltatóé, amelynek közreműködése, engedélye a visszatápláláshoz kell. Úgy tudni, 2026-ban terveznek a hazai hálózatokban nagyobb átalakítást és akkor ezek a gondok megszűnhetnek.

Kukla Imréék nemcsak házakra és cégekre telepítenek, hanem napelemparkokat is létrehoztak és létrehoznak. Most is készülnek egy sajátra, két hektáros területen Békéscsabán. Ez idén ősszel vagy jövő tavasszal realizálódik majd. Kukla Imre hangsúlyozta, ezek a napelemparkok eddig is sok millió forintot hoztak a tulajdonosának, most azonban többszörös áron térülnek meg. Éppen ezért nem kérdés az sem, hogy milyen áramfogyasztástól érdemes zöld energiát használni.

–       Akár a legkisebb számlától is. Viszont tényleg annyi napelemet érdemes felszereltetni, amennyit el is tud használni az ügyfél – emelte ki az ügyvezető, aki szerint az viszont kétségbeejtő helyzet, hogy éppen a legszegényebb réteg nem tudja majd kigazdálkodni a megújuló energia árát. A 100 százalékos támogatottságú pályázatba a végén már szinte minden jelentkező belefért, az árak viszont emelkednek. Így nem biztos, hogy a megítélt pénz elég lesz a kivitelezéshez.

Az ügyvezető úgy látja, nemcsak a lakosság, a szerelők is egyre inkább érdeklődnek a napelem-szerelés iránt. Azok, akik eddig csak klímával foglalkoztak, kiegészítik a szaktudásukat a napelemrendszerekkel is, akkora rá a kereslet.

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!