23 békési gazda fogott össze és kért segítséget az öntözés érdekében


Az aszály sújtotta területek öntözési megoldásainak bővítéséért összefogott 23 békési gazda, hogy 1000 hektár területet a környező csatornákból nyert vízzel öntözhessenek a gazdák Polgár Zoltán alpolgármesterhez fordultak.

A Békés határában lévő területek közel 80 gazda tulajdonában vannak, azonban a száraz időjárás és a megváltozott klíma miatt azokon a földeken, ahol az öntözésre nem tudtak kellő anyagi erőforrást biztosítani, szinte száz százalékos veszteség keletkezett mind a kukorica, mind a napraforgó-termésben.

 

Hódos Pál, Laukó Imre és Kis András a többi gazda képviseletében azzal a kéréssel fordult Polgár Zoltán alpolgármesterhez, hogy engedélyezzék az érintett mintegy 5 kilométer hosszúságú csatornák kitisztítását, rendbe tételét.

 

A gazdák Békés Város Önkormányzatának segítségével az átereszek tisztítását maguk végzik el, majd ezt követően jelentős saját anyagi ráfordítást fognak tenni annak érdekében, hogy a jövőben a földek öntözése hatékonyabbá és költségtakarékosabbá váljon számukra.

 

Az időjárás függvényében a vízügyi hatóságokkal folyamatosan egyeztetve bizonyos pontokon felduzzasztják majd a vizet, és azt a gazdák egymással megegyezve használják majd öntözésre – számolt be közösségi oldalán a városvezető.

 

Polgár Zoltán hangsúlyozta, minden támogatást megadnak a megvalósításhoz és hamarosan megkezdik az átereszek kotrását.

 

 

 

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!