A fodrászok belevágtak a mesterképzésbe


Öt fodrász készül mestervizsgára a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében.

A felnőtt szakemberek szerint a képzés mentálisan fárasztóbb, mint a napi munka, mégis hasznos: levetkőzik a régi rossz gyakorlatokat és újat tanulnak. A fodrászatban ugyanis elengedhetetlen az, hogy lépést tartsanak az újdonságokkal.

 

Élmény volt nézni Palkóné Zámbó Editet: miközben interjút adott, fél szemmel mindig a mesterképzésre készülő tanulói mozdulatait figyelte. Nagy az összhang, ötből négy mesterjelölt az ő tanítványa volt évekkel ezelőtt.

–       A szakmunkásvizsgán mindig azt az útravalót adom a végzősöknek, hogy öt év múlva, a mestervizsgán szeretnék találkozni velük – mondta a békéscsabai mesterfodrász. – Öt-hatszáz gyerekkel foglalkoztam eddig és büszke vagyok rá, hogy Békéscsabán a legnagyobb konkurenciát jelentő, a legszélesebb vendégkörrel rendelkező szakemberek a kezem alól kerültek ki. A tanítás engem is állandó tanulásra kényszerít, ismernem kell a legújabb technikát és technológiát, ahogyan azt a hajat is, ami ma kerül ki a közösségi oldalra. Szeptember 9-én éppen a kereskedelmi és iparkamara segítségével Párizsba utazunk a világbajnokságra tanulni.

A szabadkígyósi Faragó Krisztián másodszor fut neki a mesterképzésnek. Az első ,,tanfolyam” közepén, tíz évvel ezelőtt kiköltözött Írországba és akkor azt nem fejezte be. Most viszont mindent megtesz, hogy eljusson a végéig. Mint hangsúlyozta, a külföldön eltöltött évek jót tettek, sokat tanult, fejlődött, szívesen maradt is volna, de annyira hiányzott a családja és a barátai, hogy hazahúzta a szíve.

Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője elmondta, mindenkinek más a célja a mesterképzéssel: van, aki tanítani szeretne, másnap a vállalkozásához kell a papír, megint más a szakmai rangra vágyik.

Kovács Brigitta például azért jött, mert szeretne tanulókkal foglalkozni.

–       Tudtam, hogy nehéz lesz a képzés, de erre mégsem számítottam. Kicsit olyan, mintha a nulláról kellene kezdenem a tanulást, de talán még bonyolultabb, hiszen most a helytelen, berögzött mozdulatokat el kell hagyni és felül kell írni – emelte ki a Medgyesegyházán élő fodrász.

Ugyanígy érez a 25 éve dolgozó, szintén medgyesegyházi Opauvszki Anita, aki elmondása szerint megújulásra vágyott, ki akart lépni a mókuskerékből.

–       Minden évben fejlesztem magam, járok képzésekben, de ezt így, egyben, ahogy a mesterünk mutatja, teljesen más – mondta Opauvszki Anita. – A mesterünk rávezet, hogy ne rutinból dolgozzunk, mert az elég a jóhoz, de nem elég a majdnem tökéleteshez.

A bánkúti Dragán György gyerekkora óta mesterfodrásznak készült. Azt gondolta, hogy minden fodrász mesterfodrász, de rá kellett döbbennie, hogy több év szakmai tapasztalat, tanulás és vizsga kell ennek a címnek a megszerzéséhez. De ha már eltökélte, akkor meg is akarta szerezni.

–       Mielőtt pályát választottam, bejöttem Edithez, hogy vagy elvállal tanulónak vagy nem leszek fodrász. Elvállalt. Később pedig ő lett a mesterem a képzésen is. Nagyon kevés férfivendégem van, én nőkkel szeretek dolgozni. A hölgyekkel meg lehet beszélni, hogy ezt nem engedi a hajuk, ezt legközelebb tudjuk pontosan arra a színre átfesteni, amit ő szeretnének. Annyira elfáradok napi 2 babafejjel vagy modellel, mint otthon 20-25 vendéggel – mondta Dragán György.

Farkas Márió ellenben férfi hajakat szeret vágni, Gyulán barbershopja van.

-        Londonban dolgoztam először barbershopban, török és algír fodrászok mellett. Sok mindent ellestem tőlük, nagyszerű szakemberek, akik mintha pengével a kezükben születtek volna – árulta el Farkas Márió.

A mesterfodrásznak készülő szakemberek novemberben teszik le az utolsó vizsgákat, de a tanulás ezzel nem ér véget. Soha nem ér véget.

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!