Mi lesz veled, görögkeleti templom?


Ma van Szűz Mária születésnapja, az ortodox és katolikus egyházi ünnepek között Kisboldogasszony napja nevet viseli.

Ez a békési ortodox templom hivatalos titulusa, ünnepnapja.

 

Szerdán ülésezett a Békési Román Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testülete, ennek kapcsán fordult kérdéssel Mucsi András képviselő Simon Éva asszonyhoz, a testület elnökéhez, akitől az alábbiakat tudta meg:

- A nemzetiségi önkormányzat támogatásával 800 ezer forintból parkoló készül a békési Szarvasi úti román ortodox temetőnél.

- Több éves szünet után folytatódik a román templom felújítása a körforgalomnál. A vakolat leverése és a szigetelés elhelyezése után három évet száradt a fal, így idén befejezik a vakolást, valamint a teljesen tönkrement tető cseréje is megvalósul. A város múltja iránt érdeklődők egyre növekvő aggodalommal figyelik, hogy a cserepek lassan teljesen szétporladnak az eresszel együtt. Sajnos a két faajtó is kritikus állapotban van. A műemlékvédelem sem könnyíti meg a felújítást, mert az ablakok cseréje sem egyszerű, azt jobban szeretnék restauráltatni.

- Cél a villamosság bevezetése a templomba, valamint minden hónapban szeretnének szentmisét tartani a templomban. A felújításhoz szükséges pénzt a román állam biztosította a hazai román ortodox egyházmegyének.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!