Szimbólumként tekinthetünk a ma műalkotásként előttünk álló egyéniségre - Széchenyire és Kossuthra emlékeztünk


A Békési Városvédő és Szépítő Egyesület a hagyomány szerint Széchenyi születésének napján, szeptember 21-én emlékezett meg gróf Széchenyi Istvánról, valamint Kossuth Lajosról.

Az elnöki köszöntőt meglőzően Frankó Norbert, a Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulója szavalta el Babits Mihály: Széchenyi című versét. A megemlékezést Tárnok Lászlóné, Békés Város Jegyzője tartotta, aki beszédében úgy fogalmazott: "Hiszem, hogy ha beszélhetnénk nemzeti léptékű „pech”-ről, mindenképpen az lenne, hogy Széchenyi és Kossuth egyazon korban léptek úgy a politika, mint a történelem zegzugos ösvényeire. A reformkor és a szabadságharc óta eltelt évek felváltva tűzték zászlajukra a tudományosan, saját tapasztalatra építő Széchenyi, és az érzelmek mentén célja felé törő Kossuth alakját. Ma, 2022-ben én úgy érzem, hogy Gróf Széchenyi István gondolkodni, míg Kossuth Lajos harcba hív. Az egyik alapokat épít, melyen saját igény szerint haladva erővé érhet a tehetség, míg az utóbbi fáklyát emel a magasba és az erőt szeretné majd kedvező széljárással szerencsére váltani." - mondta a város jegyzője.

"Körültekintve Európában és a nagyvilágban, nem kérdéses, hogy ma is ez a kérdés: Erő vagy tudás? Gyorsaság vagy kitartás? Érzelem vagy értelem? A választ ki-ki magában már sokszor megadta ezekre a kérdésekre saját életében, tanult, tanultunk is belőlük. Ám a jó válasz tettek nélkül fél siker csupán vagy még annyi sem. A legjobb gondolatok, a legszebb ötletek is könnyen pátosszá csontosodnak a rezignált emlékezés hálójában. Erre pedig- valljuk be- mind hajlamosak vagyunk. Szívesen állunk meg révedezve, latolgatva majd elhessegetve a cselekedetek esetleg kellemetlen fellegeit. Széchenyi és Kossuth viszont nem ezt tették és már ebben is figyelemre méltóak: tettekre váltották a szavakat. Szobraik, melyek jelenbe idézik alakjukat, elhozzák tekintetüket egy-egy térre, élő bizonyságként maguk is tettekből születtek. Tettekre születtek és tettekre is buzdítanak. Szerencsés, sőt sikeres az a közösség, amely fogékony erre a buzdításra. Békésen a hivatalos intézmények mellett civil szervezetek egész sora igazolja évek óta az összefogásba, a munkába vetett hit erejét. A Békési Városvédő és Szépítő Egyesület, mai alkalmunk szellemi forrása egy közülük. Egy azok közül, akik nem külsőségekben, hanem események, rendezvények által teszik kézzelfoghatóvá úgy Széchenyi, mint Kossuth vagy akár Nagy Imre, vagy Kecskeméti Gábor tanár úr életművét." - méltatta Tárnok Lászlóné.

A jegyző kiemelte beszédében: "Ezért vagyunk most itt és ezért vagyunk különösen szerencsések, hogy ma együtt gondolkodhatunk, emlékezhetünk, tervezhetünk és következtethetünk. Nagy, egyre nagyobb szükségünk van ezekre az alkalmakra éppen úgy, mint egymásra. Ebbe a közös munkába rengeteg dolog belefér, lám, két olyan egymástól igencsak távoli történelmi szimbólum is, mint Gróf Széchenyi István és Kossuth Lajos."

Ezt követően koszorút helyezett el Békés Város Önkormányzata nevében Kálmán Tibor polgármester és Tárnok Lászlóné jegyző, a Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium nevében Szlota József, a tanulók nevében Horváth Regina és Bánfi Róbert koszorúzott. A koszorúzást a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület tagjai zárták.

Széchenyi mellszobrának megkoszorúzása után átsétáltak Kossuth Lajos mellszobrához, ahol a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum Általános Iskola, Óvoda és Kollégium nevében Palatinus Pál, a tanulók nevében Ilyés Kata és Károlyi Zoltán helyezte el koszorúját.

Köszönjük Békés város lakosságának, valamint az iskolák képviselőinek megtisztelő jelenlétét.

Fotók: Gazsó János.

Tételek: 1 - 20 / 22 (2 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!