Kiadható-e még KATÁ-s számla?


Elsősorban könyvelőknek, könyvvizsgálóknak tartott előadást Bogár Péter okleves könyvvizsgáló, tanácsadó a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében szerdán. Számos fontos kérdés merült fel a tájékoztatón.

Sok egyéni vállalkozót érint a KATA változása, nagy részüknek más adózási vagy vállalkozási formát kell választaniuk. Nem véletlen, hogy számos könyvelő hallgatta meg Bogár Péter tanácsait szerdán a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál. Mint az okleves könyvvizsgáló hangsúlyozta, fontos, hogy nem a régi KATA megy tovább, annak, aki választhatja azt, hanem új törvény jelent meg.


Az előadáson az a kérdés is felmerült, ha valaki az év első nyolc hónapjában végzett el egy munkát, de a teljesítésigazolás csak a napokban született meg, akkor kiadható-e még KATÁ-s számla, annak ellenére, hogy az alany már nem KATÁ-s adózó. Bogár Péter elmondta, van olyan eset, amikor igenis kiállítható a számla.


Az előadáson ezen kívül szó esett arról, hogy az átalányadó vagy a vállalkozói személyi jövedelmadó éri meg jobban. Bogár Péter beszélt a személyutók nyílt végű lízing számvitele és ÁFA-béli megítéléséről, a saját tőke halmozott hiánya esetén követendő lehetséges megoldásokról, az összetett ügyletek ÁFA kezeléséről és egyéb aktualitásokról az adózásban és számvitelben, mint a fejlesztési tartalék feloldása, a felszolgálási díj és a borravaló elszámolása és adózásása.

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!