Kiváló óvodai dolgozói elismerést kapott Farkas-Piskóty Boglárka


A 2021 – 2022. tanévben a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium kiváló óvodai dolgozója Farkas -Piskóty Boglárka. Az elismerést a Reformáció emléknapján adták át az intézmény ünnepi istentiszteteletén.

Boglárka az óvodapedagógusi diplomája átvétele után szülőfalujában, Kázsmárkon dolgozott. 2011 tavaszán Békésre költözött, ahol férje már kántorként dolgozott a református egyháznál. Ekkor a Jantyik utcai óvoda fenntartását átvette a református egyház és az esperes úr állást ajánlott neki az óvodában. Elfogadta a felkérést, és 2011.szeptember 1-től a békési Szegedi Kis István Református Gimnázium Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium Jantyik utcai óvodájában kezdett el dolgozni óvodapedagógusként.

Az új helyen, új kihívások várták. Több évtizede a pályán dolgozó összeszokott nevelőtestület tagja lett. Segítette a keresztény szemlélet jelenlétét az óvodában.

A hitéleti nevelés megtartására kértek fel az óvodánkban, ezért még 2012 nyarán Vasárnapi Iskola egy az Óvodások Evangéliumi tanítása című tanfolyamát elvégezte, így azóta is sok bibliai történettel, keresztény gyermekénekkel, mondókával ismerteti meg óvodásainkat. Gyermekkora óta hívő, templomba járó emberként igyekszik a gyermekek életkori sajátosságait figyelembe véve a történeteket átadni, a kicsik lelkére olyan hatással lenni, hogy eljussanak ők is a hit útjára.

Az akkori óvodavezető a hitéleti foglalkozás megtartása mellett a Német nemzetiségi Önkormányzattal való kapcsolattartásra, és a gyerekekkel a programokon való részvételre kérte föl Boglárkát. Ezért frissítette német nyelvtudását és sokféle német mondókát, énekes játékot gyűjtött, amit a gyerekekkel elő is adott a német rendezvényeken.

Kolléganője indíttatására, óvodánk számára megfelelő, minden műveltségtartalmat megjeleníthető, nevelési attitűdjeinket magába foglaló, rendszerbe épülő csoportnapló elkészítésére vállalkozott. Az elkészült naplót a Menedzser Praxis Csoportnapló író pályázatára is beküldte, ahol első helyezést ért el. Az általa összeállított csoportnaplót használjuk azóta is óvodánkban, immár elektronikus formában.

2021-ben a Református egyház felkérésére az óvodánk vezetője lett, s ezzel egy időben elkezdte tanulmányait a Debreceni Református Hittudományi Egyetem. Közoktatásvezető és pedagógus szakvizsga képzésén. A képzés jelenleg is tart.

Mindemellett Boglárka a csoportjában, mint óvó néni is helyt áll, hiszen kolléganőjével ketten tanítgatják a Manócska csoportos gyerekeket. Az óvodában következetes nevelési attitűdöt képvisel. Igyekszik szeretetteljes, nyugodt, légkört kialakítani, ahová szívesen jönnek a rábízott gyermekek.

Mindemellett óriási szerepet vállalt az újonnan épülő Csillagfürt Református óvoda építési munkálatainak folyamatos felügyeletében, a megtervezett feladatok határidejének betartatásában, az óvoda átköltözésének megszervezésében. Természetesen ebben a feladatban az óvoda dolgozói és a szülők maximálisan segítették, de ez így is hatalmas feladat volt, amiben Boglárka alaposan helyt állt.

Munkáját igyekszik hitvallása szerint végezni:

„A hangodat kedvességre, a füleidet megértésre, a kezeid támogatásra, az elmédet igazságra, a szívedet szeretetre használd!”

Békés, 2022. október 24.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!