November elején ültetik a babafákat Békésen


Idén ismét átadásra és elültetésre kerülnek a facsemeték a „Mert Fából Lesz az Erdő” faültetési program keretében. A mintegy 156 igénylő közül 74 család a saját otthonában fogja elültetni a gyümölcsfát, 82 család pedig azt kérte, hogy az önkormányzat gondoskodjon közterületen a gömbkőris végső helyéről.

Békés Város Önkormányzata 2020 tavaszán indította útjára a „Mert Fából lesz az Erdő” faültetési programot. A védőnők folyamatosan felkeresik az újszülött babák szüleit, és egy adatlap kitöltésével igényelhetnek facsemetét a kisbabájuknak. 2020 őszén 50 család facsemetéje került elültetésre, 2021-ben 170 facsemete, ezek közül 64 fa a Csabai úti kerékpárút mellett növekszik. A kisgyermek születésének alkalmából ültetett facsemetének azonban teljesítenie kell bizonyos feltételeket. Lehetőleg életerős, hosszú életű, és magasra törő fának kell lennie, hogy párhuzamba állítható legyen a gyermek majdani életútjával. A közterületen elültetett fák gömbkőris fajták lesznek, az otthonokba kerülő facsemeték pedig szilvafák. A program teljes mértékben összhangban áll a kormány által meghirdetett fásítási elképzeléssel.

 

A facsemeték hivatalos átadására és elültetésére az érintett családok a napokban már megkapták az értesítést levélben. A szilvafákat a családok az otthonukban ültetik el, a gömbkőrisfákat a Békéscsabára vezető kerékpárút mentén fogjuk elhelyezni, a tavaly elültetett fasor folytatásaként, hogy árnyat adjanak a kerékpározóknak, és a Békésre érkezőket ez a különleges „babafasor” fogadja. Kérjük, hogy szíveskedjenek az ültetéshez szükséges kerti szerszámokat (kapa, lapát, stb.) magukkal hozni, a facsemeték elültetéséhez a gödrök előre lesznek kiásva – hangsúlyozta Polgár Zoltán alpolgármester. A program 2023-ban is folytatódik, aki most lemaradt a faigénylésről, a védőnők segítségével megteheti azt, és a következő faültetéskor részesülhet a facsemetében.

 

Ültessük el együtt Békés város babafáit!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!