Átadták a Dél-Alföldi Innovációs Díjakat


A Dél-Alföldi Innovációs Díj pályázatot 13. alkalommal hirdette meg az MTA Szegedi Akadémiai Bizottságának elnöksége együttműködve a Békés-, Bács-Kiskun- és Csongrád-Csanád megyék kereskedelmi és iparkamaráival, valamint a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesülettel.

A cél idén is az volt, hogy a vállalkozások és a feltalálók által a három megye területén létrejött szellemi alkotásokat elismerjék és az innovációs tevékenységüket támogassák.

A Dél-Alföldi Innovációs Díj gazdasági társaságok kategóriájában a szegedi ZETO EU Kft vehette át. Pályázatuk egy vezetéknélküli, hordozható és a kórházi használatban lévő géles elektródák helyett szárazelektródát használó EEG berendezésről szólt. Ebben a kategóriában oklevéllel ismerték el a CSOMIÉP Kft. és a Nagy és Társai Bt nagyvasúti, előre gyártott makro szintetikus szállal erősített nagypaneles síncsatornás útátjáró rendszerét.

Az innovációs díj természetes személy kategóriájában Hajnal Attila Thermobox D73 nevű központi vezérlő szerkezete nyert első díjat. Ez a fejlesztés a kompresszorházak hőmérsékleti szabályozását képes úgy elvégezni, hogy a kompresszorok leadott hőjét is hasznosítja. A kategória okleveles elismerését Törőcsik Károly Konrád kapta, aki a vállalkozások digitális fejlesztéséhez dolgozott ki IoT (vagyis netes hálózaton hasznos adatot kommunikáló) platformot, amelyet energiafelhasználást mérő alkalmazással.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara részéről Szabó Géza alelnök vett részt a díjátadón és gratulált a kitüntetetteknek.

A rendezvényen díjazták azokat a fiatal tehetségeket is, akik bár még csak középiskolába járnak, de az életkorukhoz képest jelentős munkákat tudnak felmutatni a biológia, matematika, szépirodalom, filozófia és egyéb tudományágak területén.

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!