Német segélyszervezet látogatása Békésen


November második hétvégéjén Békésen járt a Gute Nachricht e.V elnöke Michael Schell és elnökhelyettese Marcel Rode - Dr Esiobu Anayo Augustus - Ágoston atya beszámolója a Békés Mátrixon.

Ez a segélyszervezet egyike annak a több száz csoportnak, amelyet Pater Leppich (1915-1992), jezsuita atya alapított német nyelvterületen. Az „Aktion Pater Leppich” szervezet a Szent Biblia terjesztését tűzte ki célul. Pater Leppich karizmatikus vezető volt, aki a szegények megsegítését és lelki gondozását tartotta legfőbb feladatának.  

Michael Schell közel húsz éve vezeti a segélyszervezetet. A Nürnberg közelében lévő Burgthann település egyházközségnek is civil elnökhelyettese, aki elkötelezte magát a keresztény hit és erkölcs megélésében, illetve a karitász jellegű evangelizációban. 4 gyermekes családapaként a legfontosabbnak a hagyományos keresztény család megteremtését tartja. Sokat utazik Amerikába, illetve számos európai és afrikai országban is megfordult már, ahová eljuttatja a szeretet segítségét és jó hírét.

 

Marcel Rode az elnökhelyettesi feladatai mellett orgonaművészként is tevékenykedik. Tanulmányait 2007-ig a Müncheni Zeneművészeti Főiskolán végezte egyházzene és orgona koncertszakon. Tanulmányai után különböző templomokban szolgált Németországban. Johann Sebastian Bach, Liszt Ferenc, Max Reger és Olivier Messiaen valamennyi művének előadása nyomán nagy ismertségre tett szert, élénk koncerttevékenységet folytat Németországban és külföldön egyaránt.

 

A Gute Nachricht e.V közel 40 éve segíti a közép-európai országok (Magyarország, Ukrajna, Szerbia, Románia) rászoruló családjainak százait, illetve közösségeit, szerzetesrendjeit. Európán túl Afrikában is hasonló tevékenységet folytatnak, ahol iskolák, valamint egészségügyi központok létesítése is kiemelt szerepet kap. Békésen 2019 októberében jártak először. A világjárvány miatt két év után tudtak csak visszatérni idén tavasszal, illetve ősszel. Békés városában mostanra mintegy félszázra nőtt azoknak a családoknak a száma, akiket különböző módokon segítettek, illetve segítenek jelenleg is: gyógyszerekkel, élelmiszercsomagokkal, magánkezelések finanszírozásával, rezsiszámlák, tartozások kiegyenlítésével, német márkájú ruhaneműkkel. A gyerekeket édességekkel ajándékozzák meg. Békés városa mellett a Szentháromság Plébániához tartozó településeken is minden alkalommal végeznek segítő tevékenységet: Tarhoson legalább 30 családdal, Bélmegyeren mintegy 10 családdal tartják a kapcsolatot.

Ez a segélyszervezet azzal különbözteti meg magát a segélyszervezetek rengetegében, hogy a leginkább rászorulók, a legbetegebbek, illetve az életveszélyben lévők megsegítésén fáradoznak nap mint nap. Reményvesztett embereknek, családoknak adják vissza a reményt a támogatásukkal: otthontalanoknak házat vásárolnak vagy lakást bérelnek, napelemet telepíttetnek, illetve kutat fúratnak azokon a tanyákon, ahol híján van a víz, illetve az áram, magánkezelések kifizetésével egészségügyi ellátáshoz juttatják az életveszélyben lévőket. A családok gyermekeinek jövőjét ösztöndíjakkal támogatják. Az élet megmentése a kitűzött feladatuk. Az alapító jezsuita atya tevékenységéhez híven a segítségnyújtás mellett arra is kitüntetett figyelmet fordítanak, hogy megtanítsák, illetve rávezessék a bajban lévő családokat arra, hogyan tudják megtalálni ebből a helyzetből a kivezető utat.

A segítségnyújtás közben szoros kapcsolatot építenek ki a családokkal, beszélgetnek velük, kíváncsiak arra, hogy hogyan élnek, osztoznak bánatukban, vigasztalják őket nehézségeikben. Látogatásaik során tehát nemcsak a szervezet adományait hozzák magukkal, hanem a saját képességeikkel, adottságaikkal is igyekeznek örömet szerezni az embereknek. Ennek az áldozatos munkának köszönhetjük azt is, hogy november 13-án a 9 órakor kezdődő szentmise után a szervezet elnökhelyettese, Marcel Rode immár második alkalommal orgonaművészként is bemutatkozott a jelenlévőknek a római katolikus templomban.

Ágoston atya

 

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!