Pályaorientációs nap a középiskolában


2022. november 23-án a középiskolás diákjaink számára Pályaorientációs napot rendeztünk, amely lehetőséget teremtett arra, hogy segítsük középiskolás diákjainkat továbbtanulásuk, életpályájuk megtervezésében.

A nap első programelemeként Kovács Katalin, a Gál Ferenc Egyetem szarvasi Pedagógiai Kar Tanulmányi Osztályának osztályvezetője tartott előadást a magyarországi felsőoktatási rendszerről, a felsőoktatási jelentkezésről, a pontszámítás változásairól. Mint ismert, 2023-tól megszűnik az emelt szintű érettségi vizsga felvételi követelménye, amelyet ugyanakkor 2024-től az egyes intézmények előírhatnak a felvétel feltételéül. Az új elemként megjelenő intézményi pontok körét szintén a felsőoktatási intézmények határozzák meg, ezek között szerepel a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi vizsgaeredmény is, így továbbra is bátorítjuk diákjainkat ezek eredményes teljesítésére. Vendégelőadónk felhívta a figyelmet arra, hogy a felvételi rendszerben az érettségi eredmények hangsúlyosabban szerepelnek a középiskolai tanulmányi eredményekhez képest. A konkrét hivatkozásokat tartalmazó előadás nagy segítséget jelentett tanulóink számára a felvételi eljárás áttekintésében.

A 10-12. évfolyamos tanulóink szűkebb és tágabb régiónk legkeresettebb szakképzési és felsőoktatási intézményeinek előadásait hallgathatták meg. Így jelen volt pályaorientációs napunkon a Szegedi Tudományegyetem, a Neumann János Egyetem Műszaki és Informatikai, valamint Gazdaságtudományi Kara, a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági, Pedagógiai, Egészség és Szociális Tudományi Kara, valamint Technikuma és a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Technikuma.

Tanulóink sok ismerettel gazdagodtak a továbbtanulási lehetőségekről. Különösen felkeltette az érdeklődésüket a részletesen bemutatott duális képzés, amely a gyakorlat, a munkatapasztalat megszerzésén túl a díjazás miatt is előnyös lehet a számunkra, hiszen például a Neumann János Egyetem olyan tőkeerős partnerekkel büszkélkedhet, mint a Magyar Nemzeti Bank vagy a Mercedes Benz.

A Békés Megyei Rendőrfőkapitányság munkatársa a rendőri hivatást népszerűsítette a diákság körében. Beszélt a jelentkezés feltételeiről, a képzési lehetőségekről, és hangsúlyozta szakmájuk anyagi megbecsültségét.

Középiskolánk 7., 8. és 9. évfolyamos osztályai a délelőtt folyamán a Digitális Tudásközpont interaktív digitális előadásán és gyakorlati bemutatóján vettek részt, így elmerülhettek a robotika és a programozás világában. A foglalkozás nagyon népszerű volt a diákok körében, többek között életre kelthették a robotokat, valamint ledet programozhattak.

Bízunk benne, hogy a program új lehetőségeket, motivációt, pozitív élményt nyújtott diákjaink számára, segítve őket a megfelelő döntés meghozatalában. Köszönjük az intézmények megjelent képviselőinek a részvételt, az információgazdag beszámolókat.

Tételek: 1 - 20 / 36 (2 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!